Un ginecolog este tatăl a cel puţin 21 de copii după ce a folosit propria spermă în „tratamentele de fertilitate” ale unor paciente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beek este al treilea doctor ginecolog din Olanda care s-a dovedit că şi-a folosit propria spermă în timpul tratamentului de fertilitate Foto ilustrativă: Arhivă
Beek este al treilea doctor ginecolog din Olanda care s-a dovedit că şi-a folosit propria spermă în timpul tratamentului de fertilitate Foto ilustrativă: Arhivă

Un medic ginecolog din Olanda a conceput cel puţin 21 de copii folosindu-şi propria spermă pentru „tratamente de fertilitate” ale mai multor paciente, potrivit unei investigaţii recente. Bărbatul pe nume Jos Beek, care a murit în 2019, a lucrat între anii 1973 şi 1998, la spitalul Elisabeth din Leiderdorp, acum parte a spitalului Alrijne. Cazul nu este însă singular.

Cuplurile tratate de doctor se aşteptau să primească probele unor donatori anonimi de spermă. Reprezentanţi ai Spitalului Alrijne au spus că Beek nu ar fi spus nimănui adevărul, relatează The Guardian.

Scandalul a apărut după ce o organizaţie care caută părinţii biologici pentru cei născuţi în urma unor donaţii anonime a găsit o potrivire între ADN-ul lui Beek şi al 21 de copii ale căror mame au primit tratament la clinica sa între 1973 şi 1986.

Grupul Fiom a contactat spitalul Alrijne în luna iunie a anului trecut. La începutul lunii ianuarie, spitalul a însărcinat un comitet independent cu desfăşurarea unei investigaţii.

Peter Jue, membru al consiliului administrativ al spitalului, a spus că nu poate ignora nici posibilitatea ca Beek să fi fost tatăl biologic al mai multor copii, după ce le-a tratat mamele.

Jue a spus: „Suntem foarte şocaţi de acest lucru. Acest lucru, desigur, are un impact semnificativ asupra părinţilor şi copiilor implicaţi.

„Am avut discuţii cu copiii şi parinţii care şi-au dorit stea de vorbă şi le-am promis că au parte de cooperarea noastră. Am înţeles situaţia în care se află şi vrem să facem tot posibilul pentru a obţine mai multe informaţii. Felul în care acest doctor a acţionat la momentul respectiv este inacceptabil”, a adăugat el.

Dosarele spitalului din acea perioadă nu mai există şi, de aceea, a fost făcut un apel către oameni să se prezinte singuri.

Beek este al treilea doctor ginecolog din Olanda care s-a dovedit că şi-a folosit propria spermă în timpul tratamentului de fertilitate.

În octombrie 2020, teste ADN au arătat că ginecologul Jan Wildschut, care a murit în 2009, a fost tatăl biologic a 17 copii. Cu un an în urmă, s-a descoperit că doctorul Jan Karbaat şi-a folosit propria spermă la conceperea a 49 de copii cu pacienţi care nu ştiau despre acest lucru.

„În perioada în care a lucrat, aproape că nu existau reglementări privind programele de fertilitate. Domeniul era încă în curs de dezvoltare.

Am dori să subliniem că situaţia este complet diferită acum. Folosim protocoale naţionale şi lucrăm cu atenţie şi consecvenţă. Metoda de lucru este supusă în mod regulat auditului”; a mai spus Jue.

Conform unei legi care a intrat în vigoare în 2004, Olandezii au dreptul de a cunoaşte identitatea părinţilor lor biologici odată ce împlinesc vârsta de 16 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite