Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă

0
Publicat:

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. De această zi se leagă mai multe obiceiuri și tradiții, de care credincioșii țin cont.

Nu este bine să te cerți în a doua zi de Rusalii. FOTO basilica.ro (Arhivă)
Nu este bine să te cerți în a doua zi de Rusalii. FOTO basilica.ro (Arhivă)

Există credința că, în a doua zi de Rusalii, nu este bine să te cerți, în caz contrar vei avea parte de o mulțime de necazuri. De asemenea, este bine să petrecem timpul cu familia.

Credincioșii se pot ruga pentru îndeplinirea dorințelor, dar și pentru sănătate. 

Totodată, în a doua zi de Rusalii, nimeni nu are voie să înoate sau să se spele. Începând din Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu trebuie să se adune plante de leac. 

În aceeași ordine de idei, în tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii, și provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. Pentru a fi protejați oamenii aduc în casă pelin și usturoi. Mai mult decât atât, se pun frunze de pelin în toate băuturile, în afară de apă. 

În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, există tradiția udatului sau stropitului nevestelor. Acestea sunt udate pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite