Tinerii din sistemul de protecție vor beneficia de sprijin și după vârsta majoratului dacă își continuă studiile sau se angajează

0
Publicat:

Camera Deputaților a adoptat astăzi, 4 octombrie, un proiect de lege care presupune că tinerii din sistemul de protecţie vor beneficia de sprijin oricând, între 18 şi 26 de ani, nu numai până la vârsta majoratului, dacă își continuă studiile sau dacă sunt angajați.

Prevederea legislativă va modifica art.129 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

"La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ prevăzută de lege, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani", spune proiectul de lege adoptat.

De altfel, acești tineri au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, indiferent de momentul ieşirii, inclusiv în situaţia în care au optat pentru continuarea acesteia, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 9.900 de lei.

"Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială stabilită în condiţiile legii şi care fac dovada că urmează o formă de învăţământ prevăzută de lege sau au un loc de muncă pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială (...) ori pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Opţiunea poate fi exprimată o singură dată, indiferent de momentul ieşirii din sistemul de protecţie socială", este menționat în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților.

Camera Deputaților este for decizional - Foto Camera Deputaților
Camera Deputaților este for decizional - Foto Camera Deputaților

Inițiator al proiectului, deputatul USR Oana Țoiu a precizat că această modificare "va permite de acum încolo tinerilor din sistemul de protecţie să aleagă între 18 şi 26 de ani, oricând se simt pregătiţi să păşească spre o viaţă independentă, dacă continuă studiile sau se angajează sau ambele".

"Practic, între ziua în care împlinesc 18 ani şi 26 de ani, tinerii o să poată să continue în îngrijirea statului în sistem rezidenţial, la asistenţii maternali sau să primească lunar sprijin pentru chirie, pentru transport, pentru hrană, echivalentul a 2.870 lei şi să primească, la ieşirea din sistemul de protecţie, o sumă de aproximativ 10.000 lei pentru achiziţiile de care au nevoie, poate un laptop, haine şi alte lucruri de care au nevoie pentru a-şi continua mai departe studiile sau pentru a merge către un loc de muncă", a completat deputatul USR.

Propunerea legislativă a venit după ce deputatul USR a primit mai multe sesizări de la tinerii din sistemul de protecție, care se plângeau că „legea îi obliga să facă această opţiune doar la 18 ani, dar ziua lor de naştere putea să fie de exemplu cu două-trei luni înainte de bacalaureat şi erau forţaţi să rămână în sistemul de protecţie până la 26 de ani sau să aleagă, exact în momentul în care ar fi avut nevoie de sprijin şi de îndrumare, să plece pe cont propriu şi să îşi găsească o locuinţă nouă, chirie, să se organizeze de unii singuri", potrivit politicianului Oana Țoiu.

La sfârșitul anului 2022, peste 40.000 de copii abandonați figurau înscriși în sistemul de protecție al României (ANDPDCA), iar 3.000 de copii părăsesc anual sistemul de protecție pentru că împlinesc 18 ani.

Un studiu realizat în 2020 de SOS Satele Copiilor România și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că „proporția tinerilor care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nici nu participă la activități de formare profesională este aproape dublă în cazul celor din sistemul de protecție, iar din aceștia, 46,4% sunt fete și 22,3% băieți”.

Studiul citat arată că un aproape sfert dintre tineri (24,3%) termină doar 8 clase. Totodată, 65,9% nu au un loc de muncă la încetarea măsurii de protecție și, cel mai adesea, tinerii ocupă poziții cu un grad foarte scăzut de calificare (51% sunt poziții de muncitor cu/fără calificare).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite