STUDIU De ce sunt românii cei mai puţin atenţi europeni cu propria persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt pe ultimul loc într-un clasament de 15 state din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte timpul pe care îl petrec la cumpărături, coafor sau la medic arată cele mai recente date publicate de Biroul european de statistică Eurostat. Studiul a fost realizat în perioada 2008-2015 în 15 dintre cele 28 de state membre UE dar, a inclus şi state precum Serbia şi Turcia.

Astfel, potrivit statisticii, un român alocă, în medie, 17 minute pe zi din timpul său pentru cumpărături şi alte servicii personale. La polul opus sunt germanii, cu 35 de minute pe zi, în medie, urmaţi de olandezi şi britanici, ambii cu peste 30 de minute alocate serviciilor personale.

 „Cauza principală este timpul liber mai redus în general. Într-o ţară relativ săracă oamenii muncesc mai mult decât într-o ţară bogată. Spre exemplu, în ţările civilizate, şi putem lua aici exemplul Statelor Unite, sau Marii Britanii, oamenii pleacă de la serviciu la ora 17, şi nu sunt sunaţi în weekend de şefi sau deranjaţi cu problemele de la lucru. La noi lucrurile nu stau deloc aşa, la noi se stă peste program, se lucrează şi în weekend. Cu cât nivelul de trai este mai ridicat, cu atât timpul liber este mai mare”, a explicat pentru „Adevărul” economistul Bogdan Glăvan.

În opinia acestuia după timpul liber mult mai redus relativ la ţările dezvoltate din Europa o altă cauză care explică aceste cifre o reprezintă veniturile mici ale marii majorităţi a populaţiei României. „În al doilea rând, când vorbim de cauzele ce ar putea determina acest clasament, vorbim de venituri. Într-o ţară săracă oamenii nu-şi permit lucruri pe care şi le pot asigura printr-un trai de subzistenţă. Când nu-ţi permiţi să mergi la restaurant mănânci acasă. Noi nu suntem la nivelul de a ne satisface alte nevoi. Nu avem resursele de a merge la stomatolog să ne facem dinţii mai frumoşi”, a completat acesta.

Imagine indisponibilă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite