Studiul care explică diferenţele dintre alimentele organice şi cele obişnuite. Cercetătorii britanici susţin că „saltul calitativ“ ar fi prea puţin spectaculos
0În ultimii ani, a devenit o modă ca oamenii să caute pe rafturile magazinelor alimente organice. Potrivit medicilor şi specialiştilor în nutriţie, aceste produse ar fi net superioare celorlalte. O echipă de la cercetători de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie vine cu o variantă puţin diferită.
Un studiu făcut de o echipă de cercetărori condusă Carlo Leifert, de la Universitatea Newcastle, contrazice, cel puţin în parte, percepţia larg răspândită potrivit căreia alimentele organice ar fi mult mai sănătoase decât celelalte.
Din analiza a peste 200 de lucrări ştiinţifice s-a constatat că laptele şi produsele organice din carne conţin cu aproximativ 50% mai mulţi acizi graşi Omega-3 decât produsele neecologice. Potrivit Science Alert, în opinia experţilor, aceste date nu sunt suficiente pentru a face o diferenţă globală în aportul alimentar. Iar diferenţa este dată de modul în care animalele au fost crescute, nu neapărat faptul că sunt organice sau dacă au fost sau nu expuse la pesticide sau îngrăşăminte.
Produsele organice vs cele anorganice
Science Alert notează că există o mulţime de motive pentru a fi pro sau contra produselor organice, şi nu există vreo îndoială că aceasta este o problemă controversată pentru mulţi oameni. „Lumea alege laptele şi carnea organică din trei motive principale: starea îmbunătăţită a animalelor, efectele pozitive ale agriculturii ecologice asupra mediului şi beneficiile pentru sănătate”, susţine cercetătorul Carlo Leifert. „Dar mai puţin se ştie despre impactul asupra calităţii nutritive”, a completat expertul Universităţii Newcastle.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Newcastle, cel mai mare de acest gen, a analizat 170 de cercetări a diverse produse lactate de origine animală (inclusiv brânză şi unt) şi 67 de lucrări privind diferite tipuri de carne. Totul pentru a determina impactul asupra calităţii nutritive a produselor organice.
Potrivit studiului, carnea organică conţinea cu 47% mai mulţi acizi medii graşi omega-3 decât cea obişnuită, în timp ce produsele lactate organice au avut în medie cu 56% mai mult. Însă, în ciuda creşterii omega-3, produsele organice nu au avut un conţinut de grăsime mai mare, per ansamblu, ceea ce, spun cercetărorii, sugerează că ele au un raport mai favorabil de grăsimi.
„Omega-3 are legătură cu reducerea bolilor cardiovasculare, cu îmbunătăţirea dezvoltării neurologice, precum şi a sistemului imunitar”, a explicat Chris Seal, şi el membru al echipei de cercetători de la Universitarea din Newcastle. Seal a mai declarat pentru Sicence Alert că s-a constatat că produsele organice au un nivel mai ridicat.
Britanicii au atras atenţia şi asupra unui alt aspect. Deşi nu a fost implicat în acest studiu, Ian Givens, profesor de nutriţie la Universitatea Reading, a interpretat datele care demonstrau că laptele organic şi carnea conţin cu 74% mai puţin iod decât produsele obişnuite.
„Acest lucru trebuie ştiut mai ales de femeile gravide, pentru care iodul este un nutrient esenţial în asigurarea dezvoltării sănătoase a copilului”, a arătat Givens.
Alimentele organice au şi unele dezavantaje
Mai mult, potrivit expertului britanic, în medie, consumul pe zi de acizi graşi omega-3 este aproximativ de 2,2 g, iar trecerea de la laptele convenţional la cel ecologic creşte admisia până la aproximativ 33 de mg pe zi. Aceasta ar echivala cu o creştere de doar 1,5% în dieta noastră totală, iar astfel de modificări mici e puţin probabil să reprezinte orice beneficiu nutritiv, a adăugat Givens.
În acelaşi timp, trecerea la laptele organic ar oferi cu 14% mai puţin din necesarul zilnic de iod pentru adulţi.
Astfel, pe baza acestor calcule, Ian Givens susţine chiar că beneficiile nutritive ale produselor anorganice le-ar depăşi pe cele ale alimentelor organice.