Românii celebrează Sfânta Maria: 2,6 milioane de persoane îşi sărbătoresc onomastica
0Peste 2,6 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, iar cele mai cele mai numeroase sunt femeile.
Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivatele acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria. Pe locul al doilea ca frecvență sunt cele numite Mariana, cu 264.991 de purtătoare, urmate de Mărioara, cu 51.460 de persoane, și Marinela, cu 50.873, informează News.ro.
Cele mai rare nume sunt Marusia, cu 806 purtători, și Mery, cu 172. De asemenea, 652.539 de bărbați își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, pe 15 august, majoritatea fiind numiți Marian, în număr de 316.800.
Tradiții și superstiții de Sfântă Marie
Pe 15 august, românii celebrează Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria. Este o zi importantă în calendarul religios, marcată de tradiții și superstiții, care aduce o serie de obiceiuri variate în funcție de regiune.
Ziua este precedată de Postul Sfintei Marii și este considerată un prilej de bucurie, nu de doliu, conform tradiției. În această zi, credincioșii participă la slujbe religioase și respectă obiceiuri care includ aducerea de daruri la biserică și pregătirea de bucate speciale.
Superstițiile legate de Sfânta Maria spun să nu muncim sau să începem noi activități în această zi, dar și să nu aprindem focul cu două zile înainte de sărbătoare pentru a nu ne îmbolnăvi. De asemenea, există credințe care spun că mersul cu spatele aduce tristețe și că fetele care doresc să se căsătorească ar trebui să spele icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc.
De Sfânta Maria Mare, conform unei superstiții vechi, este recomandat să nu te tunzi și să nu arunci părul la gunoi. Motivul? Dacă nu respecți cu strictețe aceste tradiții, se crede că diavolul va râde, iar Maica Domnului va fi întristată și va plânge.
Spunem „La mulți ani” de Sfânta Marie?
În România, peste 2,6 milioane de oameni poartă numele de Maria, ori alte derivate, potrivit datelor Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, iar de Sfânta Maria Mare, aceștia își sărbătoresc onomastica.
În tradiția populară, deoarece Sfânta Maria Mare comemorează trecerea în neființă a Fecioarei Maria, unii consideră că este nepotrivit să adresezi urarea „la mulți ani” celor care poartă acest nume. Conform acestei credințe, urarea de „la mulți ani” ar trebui să fie rezervată pentru 8 septembrie, de Ziua Nașterii Fecioarei Maria.
Cu toate acestea, Biserica nu consideră greșit să adresezi urări de „la mulți ani” de Sfânta Maria Mare, având în vedere că sărbătoarea este una a bucuriei și a celebrarea vieții veșnice a Maicii Domnului.