Rafila: Avem în jur de 2.000 de cazuri de COVID pe zi. Nu reintroducem măștile

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, că avem în jur de 2.000 de cazuri COVID-19 pe zi. Numărul va mai crește și în următoarele două săptămâni.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

„Da, sunt în jur de 2.000. A fost o creştere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică este că această situaţie cu un număr important de cazuri va mai dura circa două săptămâni, după care vom intra pe un trend de descreştere a numărului de cazuri. Am făcut şedinţe operative, atât cu spitalele din Bucureşti, cât şi cu direcţiile de sănătate publică şi spitalele din ţară ca să ne asigurăm că toţi pacienţii care au nevoie de îngrijire, fie terapie intensivă, fie în spitale care să acorde asistenţă medicală acestor pacienţi sau celor care sunt infectaţi cu COVID şi au alte nevoie de sănătate, să poată să facă acest lucru şi suntem în permanentă legătură cu colegii de la spitalele din întreaga ţară”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în momentul de față sunt suficiente locuri în spitale: „Tocmai de aceea vă spuneam că trebuie să ne pregătim şi pentru o creştere a numărului de cazuri. Din fericire, tulpinile circulante din momentul de faţă nu produc îmbolnăviri la fel de grave. Sigur că există şi un anumit nivel de imunitate, chiar dacă nu este suficient de specifică pentru variantele circulante, dar multe persoane au trecut prin boală, s-au vaccinat, sau ambele variante. Eu de exemplu am făcut de două ori COVID, am făcut şi trei doze de vaccin, dar nu am o teamă legată de îmbolnăvire. Cred că lucrul acesta e foarte important, iar dacă sunt simptome care sunt sugestive, mai ales la persoane cu boli cronice, recomandarea este să se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unităţii ambulatorii care poate să facă investigaţii şi să prescrie un tratament util”, a completat Rafila.

Cât privește măștile de protecție în spaţiile aglomerare, în cazul în care va crește numărul de infecții, Rafila a răspuns: „Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate”.

„Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt şi alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau în spaţii închise, dar asta nu înseamnă că este o obligativitate. Este o recomandare medicală”, a mai spus Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite