Se iau măsuri în spitale din cauza creșterii numărului de cazuri COVID

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, apreciază că, probabil, numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 va crește în următoarele două săptămâni. Variantele de Omicron – Eris şi Pirola – sunt foarte contagioase, apreciază specialiștii.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ultimele săptămâni au însemnat o creștere sensibilă a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 – circa 1.000 pe zi – la nivel național. Această creștere se va menține, probabil, și în următoarele două săptămâni, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oficialul a adăugat că măsurile care ar trebui luate sunt cele deja cunoscute în cazul bolilor infecțioase respiratorii: „Fiecare unitate sanitară ia măsuri interne legale pentru a limita transmiterea în spital, gruparea pacienţilor, în funcţie de situaţie. Avem în jur de 1.000 de cazuri pe zi în momentul de faţă, dar nu discutăm decât despre o anumită aglomerare la nivelul unor spitale de boli infecţioase. Însă măsurile care se iau şi în cazurile de gripă, de exemplu, sunt similare şi pentru infecţia cu noul coronavirus. „Probabil că vom mai avea una-două săptămâni de creştere şi ulterior situaţia va începe să reintre în normal“, a explicat Alexandru Rafila.

”Cele mai multe mutații sunt nesemnificative”

Potrivit specialiștilor, ultimele subvariante ale tulpinii Omicron a SARS-CoV-2, respectiv Eris și Pirola, depistate în mai multe țări europene, sunt prezente și în România. Durerile de cap, greața și vărsăturile se numără printre semnele infecției.

Potrivit dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș“ din București, cel mai probabil jumătate dintre noile cazuri de infecții au de-a face cu noile subtulpini. „În momentul în care un virus rămâne în circulaţie o perioadă lungă de timp evident că suferă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii fără semnificaţie, dar este clar că apar variante sau subvariante. Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron, şi este vorba despre Eris, cu nume de cod EG.5, şi mai este vorba despre Pirola, care are nume de cod BA.2.86. Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot, inclusiv în Europa şi în România. Probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante. Nu este nimic de speriat în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită. Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron“, a declarat expertul, pentru Agerpres.

Dar, deși se constată o creștere clară a numărului de îmbolnăviri, nu există dovezi că noile subtulpini sunt mai virulente, ci doar că au o capacitate mai mare de transmitere. În aceste condiții nu poate fi vorba despre restricții așa cum s-a întâmplat în valurile anterioare pandemice, ci doar de precauție, a îndemnat medicul infecționist.

Ultima subvariantă apărută BA.2.86 – Pirola – este monitorizată la momentul de față de specialiști deoarece este caracterizată de mutații care pun în pericol răspunsul imunitar al organismului obținut în urma infecțiilor anterioare sau a vaccinării. Într-un interviu pentru Newsweek, specialistul Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, aprecia că: „Din păcate, procesul de mutație rapidă a virusului SARS-CoV-2 precum şi propagarea sa continuă nu s-au stabilizat astfel încât să observăm o sezonalitate cum este în cazul virusului gripal. Astfel, «valurile» epidemice nu sunt fixe, iar numărul cazurilor prezintă fluctuații, respectiv de sezonul rece sau alte particularități ale virusurilor sezoniere cu care ne confruntăm în mod normal. Ne putem aştepta la o creştere a numărului de infectări în următoarea perioadă şi din păcate şi al numărului de spitalizări ale pacienților COVID-19, dar deocamdată acestea nu prezintă un motiv de îngrijorare ridicat“, a conchis expertul.

12 persoane au murit în ultima săptămână din cauza COVID, iar dintre acestea doar trei erau vaccinate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite