Produsele de post, doldora de E-uri. Mai există alimente sănătoase? Ce opţiuni mai au cei care caută mâncare sănătoasă
0O nouă analiză asupra etichetelor produselor de post din magazine arată că cele mai multe conţin chimicale. Nutriţioniştii îi sfătuiesc pe cei care în această perioadă ţin post să înlocuiască humusul şi pateul vegetal cu fructe şi legume de la piaţă.
Produsele de post care se găsesc pe rafturile marilor magazine de la noi sunt pline cu aditivi alimentari care pot pune sănătatea consumatorilor în pericol, cei mai expuşi fiind copiii. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori, care a analizat cu atenţie etichetele a 35 de produse vegetale aparţinând marilor producători.
Concluzia lor a fost că produsele de post, considerate a fi sănătoase de către majoritatea celor care le consumă în această perioadă, conţin foarte multe chimicale, substanţe care, în timp, pot favoriza apariţia infarctului de miocard, a accidentului vascular cerebral sau a ADHD-ului, în cazul copiilor. „Nu mai este nimic sănătos în magazine, toate produsele sunt înţesate de arome şi de tot felul de aditivi alimentari”, atrage atenţia profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte de la Institutul de Diabet şi Boli Metabolice din Capitală.
Toate produsele sunt cosmetizate cu arome
„Cel mai grav este că niciodată nu ştii cum se asociază aditivii şi ce patologii pot provoca. Cel mai bine este să îşi pregătească omul în casă humusul, salata de vinete sau pate-ul, dar comoditatea este prea mare. Dacă o persoană moare de infarct la 50 de ani, sunt şanse ca decesul să fie o consecinţă directă a hranei din ultimii 20 de ani. Aditivii alimentari sunt un rău asumat de toate instituţiile, noi suntem victimele colaterale”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ionescu-Târgovişte.
Concret, medicul afirmă că toate produsele, inclusiv cele de post, sunt cosmetizate cu arome. Spre exemplu, studiul APC arată că produsele alimentare cele mai cumpărate în această perioadă de dinaintea Postului Sfintei Marii sunt semipreparatele precum fasolea bătută, humusul, chifteluţele de legume, pate-ul vegetal, tofu şi pasta tartinabilă. Toate acestea, aparţinând celor mai mari producători români şi străini, conţin fie benzoat de sodiu, fie acid citric, fie sorbat de potasiu sau alte E-uri.
Ce probleme de sănătate creează aditivii alimentari
Unele dintre ele îi expun pe consumatori la probleme cum sunt greaţa, diareea, probleme gastrointerstinale, alergii sau chiar dereglări hormonale. În plus, carminul, cunoscut sub numele de E 120, un colorant roşu produs din insecte, poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare la copii. Şi E 320, este un aditiv alimentar folosit ca antioxidant care induce sindromul de ADHD la copii.
„Dacă sunt folosiţi în limitele admise, nu sunt periculoşi pentru sănătate, însă dacă acele limite nu sunt respectate, pot apărea probleme. Recomandările experţilor sunt acelea de a folosi coloranţi naturali, cum este carminul. Şi, cu toate acestea, se preferă adăugarea celor sintetici. Problema este că sunt produse în care se pun din exces aditivi, deşi nu ar fi toţi necesari”, a subliniat conferenţiarul Nastasia Belc, şefa Institutului de Bioresurse Alimentare.
„Copiii sunt cei mai sensibili la mâncarea proastă şi produsele care se găsesc în marile magazine. Iar părinţi care să ştie să citească etichetele sunt puţini. Ei ar trebui să le dea copiilor mâncare făcută în casă, pentru că nici acum nu ştim cum se asociază aditivii, care se găsesc peste tot şi nu ştim exact care sunt riscurile pentru copii. Anual, apar 20.000 de produse alimentare noi la nivel mondial, se produc într-o parte, se etichetează în altă parte, e imposibil să urmăreşti traseul alimentului”, a explicat profesorul Ionescu-Târgovişte, adăugând că puţinele produse intitulate de post care nu au aditivi alimentari în compoziţie sunt destul de scumpe pentru buzunarele românilor.
Produsele de post abundă în sare
În afară de apă şi tot felul de uleiuri şi grăsimi vegetale, produsele de post conţin multă sare, susţine şi doctorul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică. Medicul nu recomandă consumul acestor produse semipreparate nu pentru că ele ar fi îmbuibate de aditivi alimentari, ci pentru că sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional.
„Problema e că românul cumpără ce e mai ieftin. În aceste produse cum sunt humusul sau salata de vinete ori pate-ul vegetal domină apa şi grăsimile. Aditivii alimentari care se folosesc sunt admişi de Uniunea Europeană. Gustul acestor produse este foarte prost, faptul că au în compoziţie foarte multă sare poate favoriza apariţia unor boli. E în regulă să consumi asemenea alimente doar din când în când. Vara, când avem atâtea legume proaspete, cel mai bine este să pregătim humusul sau salata de vinete în casă”, a declarat Zugravu.
„Produsele de post, cu unele excepţii, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conţinut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente şi aditivi alimentari din belşug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, şi anume legumele şi fructele de sezon care sunt accesibile şi din punct de vedere al preţului”, a completat şi conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori şi coordonatorul studiului pe etichete.
Cei mai nocivi aditivi alimentari
Asociaţia Pro Consumatori a întocmit şi o listă care cuprinde cei mai nocivi aditivi alimentari conţinuţi de produsele de post:
E 100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Provoacă stare de greaţă şi diaree, poate cauza deficienţe de fier.
E 150 - caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial, care poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale, nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E 120 - carmin, nu este recomandat în alimentaţia copiilor, pe motiv că produce astm, alergii, rinite.
E 320 - provoacă alergii şi somnolenţă, poate duce la ADHD, este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
E 330 - acid citric, distruge smalţul dentar şi poate favoriza apariţia afecţiunilor cardiovasculare, ale aparatului digestiv şi diaree.
E 407 – caragenan, agent de îngroşare, poate provoca provoca ulcer şi cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauţie.
E 452 – polifosfaţii pot provoca alergii, dereglări hormonale, boli intestinale şi creşterea valorii colesterolului.