Îngheţata cu arome artificiale favorizează apariţia sindromului ADHD la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata cu arome favorizeaza apariţia ADHD
Îngheţata cu arome favorizeaza apariţia ADHD

Îngheţata cu arome artificiale din comerţ favorizează apariţia sindromului ADHD la copii, susţine Asociaţia Pro Consumatori (APC), care a analizat etichetele a 64 de sortimente de îngheţată cu arome. Aceeaşi cercetare arată şi că produsele sunt pline cu aditivi alimentari.

Concret, reprezentanţii APC au achiziţionat 64 de produse de pe piaţă, provenind de la cei mai mari producători. Costel Stanciu, şeful APC, susţine că îngheţata industrială este produsă cu multe luni înainte consum, fiind preparată din lapte praf, concentrate şi sucuri de fructe şi numeroşi aditivi.

„Analizând cele 25 de sortimente de îngheţată cu fructe/suc de fructe din punctul de vedere al corelaţiei dintre denumirea produsului şi cantitatea ingredientului care apare în denumirea acestuia s-a constatat ca la îngheţata cu fructe/suc de fructe, cantitatea de suc din produsele analizate variază, în medie, între 0,11% şi 9,6%”, arată studiul.

Acelaşi studiu arată că la sortimentele de îngheţată cu arome, 2 din 5 produse au ca prim ingredient laptele praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, iar 5 din 9 produse au ca prim ingredient apa.

În acelaşi timp, la sortimentele de îngheţată cu suc de fructe, 3 din 7 produse au ca prim ingredient apa şi tot atâtea laptele praf degresat reconstituit, notează studiul.

„În compoziţia fiecărui tip de îngheţată industrială se regăsesc în medie 24 de ingrediente, comparativ cu îngheţata tradiţională unde se folosesc în medie 6 ingrediente”, atrage atenţia Costel Stanciu, şeful APC.

Ce aditivi alimentari conţin îngheţatele de pe piaţă

Potrivit acestuia, în sortimente au fost identificaţi 31 aditivi alimentari, printre care E100– curcumină, E102 – tartrazină,E 120 – carmin/coşenilă, E122 – azorubină, E124–roşu ponceau,E141 – complecşi de cupru ai clorofilelor şi clorofilinelor, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu şi alţii, unii dintre ei având efecte nocive asupra sănătăţii copiilor şi chiar favorizând apariţia ADHD-ului.

„Îngheţatele cu arome, respectiv cele cu fructe/sucuri de fructe, în majoritatea lor, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, gelatină animală, amidon, zahăr adăugat sub diverse forme şi chimicale din belşug”, a declarat Stanciu.

„Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de zahăr adăugat, coloranţi artificiali, conservanţi şi arome artificiale, nu trebuie consumat de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice. Totodată, pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingeraţi zilnic şi prin consumul de alte alimente, trebuie consumat ocazional de către adulţi, în cantităţi mici, de 40 - 60 de grame”, a conchis el.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite