Presa britanică minte fără jenă în materiale calomnioase la adresa românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O altă formă de manipulare în articolele britanice o reprezintă ilustrare lor cu poze ale unor romi din taberele improvizate sau aflaţi la cerşit, prezentaţi ca „români de pe străzi“ FOTO Reuters
O altă formă de manipulare în articolele britanice o reprezintă ilustrare lor cu poze ale unor romi din taberele improvizate sau aflaţi la cerşit, prezentaţi ca „români de pe străzi“ FOTO Reuters

Tabloidele insulare prezintă cifre multiplicate despre sutele de mii de români care vor invada anual piaţa muncii din Regatul Unit, începând cu 1 ianuarie.

Presa britanică de tip tabloid publică constant materiale calomnioase la adresa românilor, în încercarea de a justifica dorinţa partidelor extremiste de a restricţiona accesul lor pe piaţa muncii din Regat, inclusiv după 1 ianuarie.

O mare parte din articole prezintă românii drept infractori, distorsionând realitatea prin manipularea cifrelor şi a termenilor folosiţi de autorităţile britanice. „În contextul în care ne apropiem de data la care restricţiile pe piaţa forţei de muncă vor dispărea, pentru o bună parte din mass-media britanice, românii sunt ţapul ispăşitor perfect responsabil pentru tot ce nu merge bine în Marea Britanie. Articolul recent din «Daily Mail» în care se notează că românii sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii este un alt exemplu nefericit”, scrie ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, în publicaţia „Huffington Post“.

„Daily Mail“ susţine că pentru fiecare 1.000 de români din Londra, 183 sunt arestaţi. Din moment ce numărul real al românilor arestaţi este 800, s-ar presupune că numărul total al comunităţii de români se ridică la 4.300. În Marea Britanie sunt însă peste 60.000 de români. 

„Ambasada României la Londra a primit scuze din partea Poliţiei Metropolitane cu privire la modul în care acţiunile de combatere a criminalităţii au fost distorsionat în articol“, a declarat diplomatul român Ion Jinga (foto dreapta). 

În plus, tabloidele insulare folosesc cuvântul „arestat“ în sensul de „condamnat“ chiar şi pentru controalele de rutină ale autorităţilor, dacă implică transportul persoanei la secţia de poliţie, unde îi sunt verificate actele, şi, implicit înregistrate. 

image
image

Marea Britanie: Restricţiile la ajutoare sociale acordate cetăţenilor UE intră în vigoare la 1 ianuarie

Solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde, începând de la 1 ianuarie, ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în în Marea Britanie, a anunţat miercuri premierul britanic David Cameron

O altă formă de manipulare în articolele britanice o reprezintă ilustrare lor cu poze ale unor romi din taberele improvizate sau aflaţi la cerşit, prezentaţi ca „români de pe străzi“, deşi aceştia reprezintă o mică parte din totalul românilor stabiliţi în Marea Britanie. 

În ceea ce priveşte acuzaţia potrivit căreia românii acaparează ajutoarele sociale, cifrele oficiale arată că 5,5 milioane de oameni beneficiază de sistemul britanic de asistenţă, dintre care doar 7% nu sunt cetăţeni ai ţării. 32% din ajutoarele pentru străini ajung la imigranţi din Asia şi Orientul Mijlociu, 24% la africani şi 31% la cetăţeni ai UE. 


Citeşte şi:

STUDIU: Imigranţii români şi bulgari sunt binevenţi în Marea Britanie dacă muncesc şi îşi plătesc taxele

Britanicii nu au sentimente rasiste faţă de români şi bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informaţii reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigraţia asupra Marii Britanii, arată un studiu realizat de think-tank-ul independent British Future.

Analiştii germani spulberă temerile referitoare la „valul masiv de imigranţi români“, după 1 ianuarie

Românii şi bulgarii vor circula liber în UE de la 1 ianuarie, iar unii se vor îndrepta spre Germania, un lucru ce prezintă atât oportunităţi cât şi riscuri, pentru ambele părţi, însă temerile germanilor pe această temă sunt respinse de către experţi, relatează Deutsche Welle.

Victor Ponta, pentru Euronews: „Nu va exista un val de imigranţi români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014. În România există oportunităţi mai multe“

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu acordat postului Euronews că Marea Britanie nu se va confrunta cu un val de imigranţi români după 1 ianuarie 2014, momentul în care restricţiile de pe piaţa muncii din Albion vor fi ridicate, oficialul român precizând că cei care au dorit să emigreze au plecat deja.

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra: „Ridicarea restricţiilor va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat“

Eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari de pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un „win-win game” (un meci prin care toată lumea va avea de câştigat - n.r.), a anunţat , miercuri, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, potrivit Mediafax.

Stigmatele României în presa internaţională: de la mineriadele şi orfelinatele-lagăre din '90 la imigranţii români din Marea Britanie de astăzi

Astăzi este vorba de imigranţii români din Marea Britanie, acum 24 de ani era vorba de minerii care făceau legea cu bâtele în Piaţa Universităţii. Imaginea României postdecembriste din presa internaţională este împresurată cu stigmate care ne recomandă de fiecare dată când ieşim din ţară. Adevarul.ro vă propune o trecere în revistă a principalelor stigmate ale României, precum şi posibile explicaţii ale fenomenului în ansamblu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite