Preotul, „dresor” de oameni. Cum ajung vedetele în sutană de la spovedanie la abuz sexual

0
Publicat:

Cazul preotului Visarion Alexa acuzat de abuz sexual a iscat discuții despre rolul duhovnicului și cât de apropiat poate ajunge de cel care i se spovedește. Psihoterapeutul Bogdan Papacostea explică mecanismul prin care preoți-vedetă își exercită autoritatea prin dresaj transformând relația într-una de „prietenie”, calea sigură spre abuz.

Taina spovedaniei FOTO: Ziarul Lumina
Taina spovedaniei FOTO: Ziarul Lumina

Nu puține au fost vocile care au acuzat-o pe victimă că „a făcut ea ceva de a ajuns să fie pipăită de părintele, care este și el bărbat”. Conform procurorilor, Visarion Alexa a agresat-o sexual pe cea care a depus plângerea după ce a spovedit-o, în timp ce se aflau într-un altar de vară al bisericii. Preotul și-a recunoscut faptele în fața superiorilor, care l-au oprit de la a sluji cele sfinte și așteaptă să vadă ce vor spune instanțele lumești de judecată.

Avocata părintelui a declarat, încă de la începutul acestui scandal, că între clientul său și femeia care a depus plângerea relația de duhovnic-penitent a fost dublată de una de „prietenie”.

Arhiepiscopia Bucureștilor a reacționat și, după măsurile luate împotriva preotului acuzat, a declarat că poziția Bisericii, este totdeauna „favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Dumnezeu să-i întărească și să-i mângâie sufletește pe toți cei afectați de această situație adânc tulburătoare”.

Duhovnicul-vedetă și infantilizarea credinciosului

Psihoterapeutul Bogdan Papacostea arată că, în acest caz, în relația dintre duhovnic și credincios a intervenit o confuzie de roluri pe care unele personaje de tipul Visarion Alexa o speculează fără scrupule: „Din păcate, confuzia rolurilor a dus la un transfer de obligații asupra mirenilor, care sunt educați/ învățați că ascultarea față de preot este de-o importanță capitală pentru mântuire”.

În acest fel, arată specialistul, se poate ajunge la mutații teoretice și aberații comportamentale. De aceea întâlnim situații în care familii întregi depind de „binecuvântarea” sau „dezlegarea” preotului preferat, inclusiv în chestiuni de-o cruntă banalitate: unde și când pleacă în concediu, ce haine vor îmbrăca la o întâlnire, sau în ce zile vor face sex cu soțul/ soția.

Bogdan Papacostea FOTO: Arhiva personală
Bogdan Papacostea FOTO: Arhiva personală

„Această infantilizare a credinciosului este cultivată puternic mai ales de cei care profită de ea: duhovnici-vedetă, mai mult sau mai puțin notorii, care-și exercită autoritatea prin dresaj. Dresarea urmărește obținerea unui comportament submisiv. La ce le folosește dresorilor această situație? Este o necesitate a acestora de a-și manifesta puterea, cale ce duce foarte facil la abuzul de orice fel”, explică Bogdan Papacostea.

Psihoterapeutul arată că, de exemplu, exercitarea autorității medicale se face într-un cadru foarte bine stabilit, care oferă coerență și credibilitate actului medical, iar relația medic – pacient este puternic formalizată și nu există transgresiuni ale acestui cadru. Situația este similară în psihoterapie, unde nu sunt permise familiarități ieșite din cadrul întâlnirii terapeutice.

„Din păcate, în cazul preotului Visarion Alexa și în altele asemănătoare observăm o încălcare definitivă a cadrului și transformarea relației duhovnic – penitent într-o relație de „prietenie” care este calea sigură spre abuz. Iar abuzul nu este exclusiv sexual, el poate fi și financiar sau material în orice mod”, mai spune Bogdan Papacostea.

Victimele abuzurilor cad victime și credincioșilor

Preoții se feresc să vorbească oficial despre acest caz care a cutremurat Patriarhia Română, deoarece Visarion Alexa era un preot-vedetă, cu dese apariții publice, un PR-ist al BOR. Ei spun că în astfel de cazuri se încearcă, voit sau nu, aruncarea vinovăției pe victimă, un lucru destul de ușor de realizat dacă luăm în considerare faptul că credincioșii nu-și cred capabil duhovnicul de abuzuri sexuale.

Teologii spun că cel mai grav lucru este trecerea sub tăcere, ignorarea sau tolerarea abuzurilor în mod pasiv. „Nu spune nimănui ce s-a întâmplat”, pare să fie recomandarea nescrisă după care reacționează oamenii atunci când sunt confruntați cu ceea ce pățesc victimele. Astfel se ajunge la o percepție falsă, dar des întâlnită, că în Biserică nu se poate întâmpla așa ceva.

„Nimeni nu-i sprijină, nimeni nu-i crede pe cuvânt, nimeni nu e de partea lor. Toți îi disprețuiesc și îi umilesc atunci când au curajul să spună adevărul despre ceea ce li s-a întâmplat. De aceea, multe dintre victime preferă să tacă și să ascundă adevărul, izolându-se”, explică teologul John Chryssavgis, în lucrarea „Reîntregirea sufletului, Arta îndrumării duhovnicești”.

El arată că se poate ajunge în situația în care victima să se învinovățească de ce s-a întâmplat, de aceea Biserica trebuie să audă ce au de spus victimele abuzurilor fizice și sufletești și să le sprijine.

Teologul are și câteva sfaturi pentru preoți ca ei să nu ajungă din duhovnici abuzatori. În primul rând, preoții trebuie să aibă ei înșiși duhovnici la care să se spovedească și cu care să discute, apoi preotul nu trebuie să caute să fie iubit și venerat de oameni și, nu în ultimul rând, preotul trebuie să se considere egal cu toți credincioșii, pentru că nu este nici mai presus, nici mai prejos decât ei.

„Deseori, victimele sunt greșit sfătuite să ierte și să uite, dar cinstit este ca iertarea să aibă loc numai după ce s-a făcut dreptate. Iertarea celor ce sunt mai puternici decât tine devine o opțiune acceptabilă doar atunci când aceștia renunță la puterea lor, făcând loc dreptății”, scrie John Chryssavgis.

Visarion Alexa FOTO: Facebook/Visarion Alexa
Visarion Alexa FOTO: Facebook/Visarion Alexa

Cine este preotul Visarion Alexa

Visarion Alexa are 46 de ani și a fost parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, București. Este unul dintre cei mai populari preoți, fiind prezent la numeroase emisiuni radio și TV și printre cei care utilizează rețelele de socializare pentru a le răspunde tinerilor pe teme de interes. Postarile preotului au sute de distribuiri, ajungând şi pe reţeaua TikTok, folosită în principal de tineri.

„De prezența pe social media se ocupă tinerii de la parohie care şi-au asumat-o ca preocupare principală. Ei au decis să înregistreze dialogurile şi discuţiile pe care le avem, să le transcrie şi apoi ajung în spaţiul virtual considerând că ar putea fi de folos mai multor oameni", spunea Visarion Alexa, într-un interviu pentru Adevărul.

Duhovnicul modera emisiunea „Pâine şi sare” de la Radio Trinitas, în care discuta cu invitaţi din toate domeniile despre teme de actualitate. Printre invitaţii acestuia sunt Adela Popescu, Connect-R sau Mirela Retegan (fondator Gaşca Zurli). Ulterior acţiunii procurorilor, emisiunile respective au fost sterse de pe YouTube de către reprezentanţii Trinitas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite