Ordinul care prevede acordarea de certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, publicat în MO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Ordinul care prevede acordarea de certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, de la prima evaluare, pentru persoanele cu orice tip de amputaţii a fost publicat în Monitorul Oficial, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Documentul permite încadrarea în grad de handicap a persoanelor dependente de oxigenoterapie de lungă durată, inclusiv dacă aceasta a apărut în curma infectării cu coronavirus.

"Ordinul nr. 182 publicat în MO din 28 martie, modifică Ordinul nr. 741/577/2019, care stabilea acordarea termenului de valabilitate permanent de la prima evaluare doar persoanelor care au suferit amputaţii de membre şi care prezintă deficienţe grave de locomoţie şi manipulaţie. Astfel, noile prevederi permit acordarea de certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, de la prima evaluare pentru toate tipurile de amputaţii. De asemenea, noile prevederi permit încadrarea în grad de handicap şi a persoanelor dependente de oxigenoterapie de lungă durată, indiferent de vârsta de debut", a scris Marius Budăi pe pagina sa de Facebook

Totodată, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunţat că există în implementatare un proiect, cu sprijinul Băncii Mondiale, prin care vor fi actualizate o serie de criterii privind încadrarea şi evaluarea persoanelor în grad de handicap, reducând astfel inechităţile acestui sistem. 

"Sunt foarte multe priorităţi care necesită maximă urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi, însă aceasta este doar una dintre cele pe care mi-am propus să o rezolv încă de la începutul mandatului meu. Am lucrat în asistenţă socială şi cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă persoanele care vin la serviciul de evaluare pentru încadrarea în grad de handicap. Cu acest ordin contribui la debirocratizarea sistemului şi înlăturarea barierelor inutile pe care le întâmpină persoanele care suferă de amputaţie. Vă sigur că demersul nostru privind îmbunătăţirea cadrului legislativ destinat evaluării şi încadrării în grad de handicap nu se opreşte aici", a mai scris acesta.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite