Numărul de servicii medicale decontate de stat ar putea fi redus

0
Publicat:

Un draft al contractului cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că în ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană. Ministerul Sănătății a reacționat la aceste informații și a afirmat că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor.

CNAS vrea să reducă serviciile medicale decontate / Foto: Arhivă
CNAS vrea să reducă serviciile medicale decontate / Foto: Arhivă

„Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor. Această poziţie a Ministerului Sănătăţii va fi susţinută ferm în discuţiile cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituţii a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiştii CNAS”, a transmis Ministerul Sănătăţii. 

De asemenea, oficialii instituției precizează că „finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”.

CNAS a publicat pe site-ul propriu un act normativ care ar intra în vigoare pe 1 aprilie 2023. Potrivit documentului, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, „Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”.

În același timp, „Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi”.

Propunerea CNAS de a deconta un singur serviciu medical pe zi pentru o persoană vine în contextul în care și Ministerul Sănătății propune o nouă taxă pentru serviciile medicale în ambulatoriu.

Proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul instituției, arată că Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care primesc servicii medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată. Este vorba despre un proiect pilot care ar urma să fie aplicat în unele zone.

„Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate.

Alexandru Rafila a susținut luni o conferință de presă și a precizat că propunerea unei taxe suplimentare pentru serviciile medicale „este o minciună”, dar a admis că este vorba despre un proiect-pilot care prevde o plată, respectiv pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului, notează G4Media.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite