Rafila, fără emoții privind rotativa guvernamentală: Nu cred că se pune vreun moment problema

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii a punctat faptul că nu sunt semnale că ar fi încălcat protocolul semnat de coaliţia de guvernare pe tema rocadei premierilor între PNL și PSD. Referitor la mandatul său, Rafila precizat că ține de decizia politică.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Mediafax
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Mediafax

Nu cunosc. Eu am văzut declaraţiile publice. Domnul preşedinte Marcel Ciolacu îşi asumă aceatsă poziţie, dificilă într-o situaţie de criză, dar pe de altă parte ea este normală, a fost negociată, a fost parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării acestei coaliţii. Mi se pare normal să existe şi din partea domnului prim-ministru. Sunt convins, dânsul este un om foarte serios, este şi militar de profesie, nu cred că se pune vreun moment problema să nu se producă această schimbare de prim-ministru”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în privinţa portofoliilor miniştrilor, decizia este una politică. „În ceea ce priveşte portofoliile miniştrilor, asta, sigur, e o decizie politică, pot să existe diverse variante. Pentru mine nu sunt absolut deloc îngrijorat”, a completat Rafila.

Potrivit actualei formule a protocolului de colaborare din cadrul Coaliției, funcțiile care se schimbă sunt cele de premier, ministerele avizatoare - adică Justiția și Finanțele, Ministerul Transporturilor și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și funcțiile de secretar general al Guvernului și cea de șef al Cabinetului premierului.

Semnalele din trecut privind răzgândirea

La începutul lunii august, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru susţine, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun.

România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat pentru News.ro, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

Reacția a venit promp de la social-demorați. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a lansat un atac dur la adresa liberalului Alexandru Muraru, după ce şeful PNL Iaşi a precizat că dacă în 2023 va fi un context internaţional dificil, Nicolae Ciucă ar trebui să rămână premier.

„La Iaşi, preşedintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situaţie grea, cazurile penalilor Chirică şi Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieşenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică şi nici Alexe, că doar sunt pe funcţii alese sub sigla PNL. În încercarea de a scăpa din încercuire, dl. Muraru crează fumigene la Bucureşti. Brusc îl preocupă soarta guvernării începând cu primăvara anului viitor”, a scris pe pagina sa de Facebook Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD şi lider al senatorilor social-democraţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite