Mituri legate de cutremure, demontate, la 47 de ani de la una dintre cele mai tragedii din România

0
Publicat:

Pe 4 martie se împlinesc 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria României. Aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit în toată țara, iar peste 1500 de oameni au murit, cei mai mulți în București.

Cutremurul din 1977 a ucis peste 1500 de oameni
Cutremurul din 1977 a ucis peste 1500 de oameni FOTO arhiva Adevărul

De-a lungul anilor de după seismul de 7,4 grade pe scara Richter, au apărut diverse mituri despre cum să acționăm în caz de cutremur dar, mai ales, despre clădirile construite după 1977 care ar fi mult mai rezistente decât ceva din perioada premergătoare tragediei.

Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri demontează cele mai răspândite cinci mituri când vine vorba despre cutremur.

„Un inginer proiectant de structuri este o persoană care se asigură că avem clădiri puternice și sigure, astfel încât oamenii să poată locui și lucra în ele în siguranță.

Ei folosesc matematica și știința pentru a face clădirile să fie rezistente la diferiți factori externi, de la un vânt puternic la cutremure. O casă mai sigură înseamnă o casă care este bine gândită și calculată”, se arată într-un comunicat al asociației.

Cinci mituri despre cutremur

Iată și care sunt cele cinci dintre cele mai răspândite mituri legate de cutremur și ce spun specialiștii despre ele.

Dacă stai sub grindă vei fi în siguranță - Fals!

Era aplicabil clădirilor vechi pe vremea când plăcile erau din lemn, acum sunt din beton, iar grinzile vor pârâi și se vor fisura primele. Structurile moderne sunt proiectate de ingineri astfel încât energia indusă de acțiunea seismică să fie distribuită cât mai uniform în cât mai multe puncte mici ale construcției. Scopul nu este să crape ceva major ci să fie mici chestii de reparat cât mai ușor în diverse puncte ale construcțiilor.

A trecut prin multe cutremure o să fie în regulă și la următorul - Fals!

O structură după o acțiune seismică majoră echivalează cu o structură cu degradări (minore sau majore), care poate afecta într-o mai mică sau mai mare măsură rezistența inițială proiectată.

Clădirea mea este din beton armat la cutremur nu are nicio fisură - Fals!

De regulă, construcțiile sunt proiectate astfel încât vor avea anumite degradări în cazul unui cutremur de intensitate mare, indiferent de sistemul structural... chiar și cele din beton armat vor suferi avarii. În funcție de intensitatea mișcărilor seismice, pot apărea degradări, care se vor manifesta prin fisurarea / crăparea elementelor structurale în secțiunile critice.

Clădirea mea este rezistentă, nu se mișcă la cutremur - Fals!

Sub efectul unui cutremur, toate clădirile din aria de influență a epicentrului vor efectua mișcări de vibrație, fiind rezemate pe sol, care la rândul său vibrează (sursa cutremurului este scoarța terestră). Clădirile sunt proiectate să se miște la cutremur astfel încât să nu fie nici foarte rigide, pentru că poate apărea o ruptură bruscă, dar nici foarte flexibile pentru că atunci vor suferi avarii elementele nestructurale (pereții de rigips, pereții de zidărie, geamuri, partea de plafoane etc). Doar clădirile prevăzute cu izolatoare seismice sunt capabile să amelioreze mișcările datorate solului, pe care ocupanții clădirii le vor percepe mai slabe.

Clădirile (noi) sunt proiectate să facă față unui cutremur de intensitate ridicată, fără avarii - Fals!

Nu ar fi eficientă o astfel de construcție pentru ca ar avea cost extrem de ridicat. Și atunci se acceptă o reparație mai mică care apare la un interval mai mare de timp decât să proiectezi o casă 100% nefisurabilă.

Ce recomandă inginerii specialiști în structuri

Specialiștii spun că expertizarea și mentenanța clădirilor ar trebui să fie efectuate periodic, de obicei la intervale de 1-5 ani, în funcție de vârsta, tipul și starea clădirii. Inclusiv pentru clădirile noi, urmărirea în timp are un caracter continuu, conform și cu reglementările tehnice în vigoare.

În același timp exista diverse instrumente normative care vin în sprijinul ierarhizării vulnerabilității seismice a clădirilor, inclusiv metode de evaluare rapidă, precum și bugete pentru consolidări. Din păcate însă raportul dintre clădiri reabilitate energetic (anvelopate) și clădiri consolidate seismic este 100 de clădiri anvelopate la una consolidată.

Primele două recomandări ale unui inginer de structuri pentru un cetățean preocupat de prevenție ar fi să realizeze cu ajutorul unor specialiști, o evaluare seismică a locuinței astfel încât să aibă o idee despre nivelul de siguranță al acesteia și să își facă un plan de evacuare în caz de urgență, bazat pe informații din surse avizate.

SocietatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite