„Mica Asie” de la curbura Carpaților. Mai mulți nepalezi s-au stabilit și și-au întemeiat familii în România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulți dintre asiaticii sosiți la muncă în România visează să devină cetățeni ai țării noastre, pe care o consideră sigură pentru viitorul lor și al copiilor. În Buzău există deja o comunitate de nepalezi, care și-au adus aici familiile. Un cuplu chiar a adus pe lume o pereche de gemeni, la maternitatea din oraș.

Cristina Bhandari este fetița unui cuplu de nepalezi care lucrează la un restaurant din Buzău. La doar cinci ani, copila cu trăsături asiatice știe trei limbi străine, iar româna o vorbește din ce în ce mai bine, pentru că o învață la grădiniță.

Este de aproape doi ani la Grădinița Boboceii, acolo unde este adusă zilnic de unul dintre părinți. Tulsi și soția sa lucrează în ture diferite, astfel încât să aibă cine să o ducă și să o ia pe micuță de la grădiniță.

Cristina avea doar trei ani când a fost adusă din Nepal în România. Prinde foarte repede tot ce i se predă la clasă, se mândrește părintele fetiței. „Știe să vorbească românește mai bine decât noi. Învățăm și noi cu ea”, ne spune Tulsi Bhandari, tatăl fetiței.

Tatăl Cristinei lucrează de patru ani în România și are de gând să rămână aici, cu familia, pentru tot restul vieții. La fel intenționează mulți nepalezi din grupul de prieteni.

Soții Ravi și Prateema îi sunt amicii cei mai buni lui Tulsi. Sunt colegi de serviciu, iar în timpul liber ies cu copiii în parcurile din oraș. Nepalezii din Buzău sunt ca o familie extinsă, iar legăturile sunt și mai strânse de când Prateema a născut gemeni la maternitatea din Buzău.

Nepalezii au planuri mari. „Vreau să îmi cumpăr o mașină, să îmi fie mai ușor să mă mișc. Voi încerca să iau permisul. E visul meu să cumpăr o mașină și să vizitez România, orașe ca București, Constanța, Brașov”, ne spune Tulsi.

Dacă femeile sunt nerăbdătoare să călătorească prin țară, bărbații gândesc mai pragmatic. Obținerea cetățeniei române este însă visul tuturor. ”În România totul ne place. Clima este asemănătoare cu cea din țara noastră. Mi-am adus soția, am doi copii sănătoși și dacă s-ar putea am vrea să devenim cetățeni ai României”, ne spune Kajji Chhetri „Ravi”. „Eu abia aștept săvină vara, să merg la mare, la Constanța”, îl completează soția, Prateema.

Ravi și Tulsi sunt bucătari la un renumit restaurant din Buzău, unde majoritatea angajaților sunt asiatici. Aici, cei doi nepalezi au aflat tainele bucătăriei românești. „Angajații noștri sunt jumătate asiatici și jumătate localnici și muncim împreună ca și cum am fi de naționalitate română”, declară Roulan, reprezentant restaurant. 

Anul trecut, un număr de 940 de străini au solicitat prelungirea dreptului de ședere în județul Buzău, cei mai mulți, pentru angajare și reîntregirea familiei.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite