Aproape un sfert dintre muncitorii străini aduși la muncă în Arad fug în vestul Europei

0
Publicat:

O parte dintre muncitorii străini aduși de companii, în județul Arad, să muncească fug în Vestul Europei. Este vorba de un procent de 20% dintre cei ajunși în țara noastră.

Comisarul-şef de poliţie Ciprian-Dănuţ Blidar FOTO Claudia Untaru
Comisarul-şef de poliţie Ciprian-Dănuţ Blidar FOTO Claudia Untaru

Şeful Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Arad, comisarul-şef de poliţie Ciprian-Dănuţ Blidar, a declarat luni, 26 februarie 2024, într-o conferinţă de presă, că se estimează că 20% din forţa de muncă importată din ţări non-UE se pierde pentru că muncitorii aleg să plece în ţări din vestul Europeni.

Acesta a prezentat și un bilanț al activității pe anul 2023. Astfel, companiile din judeţ au depus, în 2023, solicitări pentru a angaja 3561 de muncitori non-UE dintre acestea 2344 au fost aprobate.

O mare parte din cei care fug de la locul de muncă din Arad sunt prinşi ulterior în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Companiile au obligația să anunțe autoritățile, iar dacă nu o fac în termen de zece zile, sunt amendate cu sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei. Angajatorii sunt instruiți periodic de către cei de la Serviciul de Imigrări cu privire la obligații și riscuri.

Rezultate concrete:

Un număr de 3.347 de permise de şedere pentru diferite scopuri și 2.344 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiştii de Imigrări din Arad, în anul 2023.

Dintre aceștia, 1.649 de străini au fost depistați în situații ilegale, dar şi amenzi în valoare de 75.000 de lei au fost aplicate de polițiştii de Imigrări.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiştilor de Imigrări din Arad, în vederea creşterii gradului de siguranță al cetăļeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației. In ceea ce priveşte dreptul de şedere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, polițiştii de imigrări au asigurat managementul şederii și rezidenței pentru 6.507 de persoane, dintre care 4.507 de străini din state terțe și 2.450 din state ale Uniunii Europene”, a declarat comisarul-şef de poliţie Ciprian-Dănuţ Blidar.

Cei mai mulți provin din Sri Lanka – 1302, Nepal - 457, India – 282, Maroc - 232, Bangladesh – 189, Moldova - 161, Tunisia -151 și Turcia - 111, dar și 2.450 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania, Austria și Ungaria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedința pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă și studii. Ca urmare a aprobării dreptului de sedere au fost emise 3.347 de permise de şedere, dintre care 3.251 pentru sedere temporară și 41 pentru şedere pe termen lung.

Au fost emise 127 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care: pentru şedere ilegală - 94; refuzarea prelungirii dreptului de sedere - 8; ca urmare a anulării sau revocării dreptului de şedere sau a vizei de intrare în România - 13.

În perioada analizată au fost emise 831 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil şi a riscului sustragerii, iar 670 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul tării noastre”, a mai declarat comisarul șef.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite