METEO Vine canicula. Câte grade se anunţă la umbră, unde fac furtunile ravagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme deosebit de caldă FOTO Shutterstock
Vreme deosebit de caldă FOTO Shutterstock

După valul de furtuni violente, o masă de aer fierbinte loveşte România. Meteorologii anunţă disconfort termic ridicat, dar şi instabilitate atmosferică.

„Este o perioadă favorabilă pentru producerea acestor tipuri de fenomene, pentru că temperaturile în creştere pe parcursul zilei, căldura acumulată cu o cantitate mai mare de umezeală în atmosferă reprezintă ingredientele principale pentru dezvoltarea unor astfel de sisteme convective generatoare de furtuni”, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, la Antena 3.

Conform specialistului, vom resimţi temperaturile ca fiind mai mult de 33-34 grade Celsius. „Putem resimţi chiar 35 grade Celsius, pragul unei zile de caniculă”, a avertizat Elena Mateescu.

Disconfort termic ridicat

Vineri, 3 iunie, conform ANM, vremea va fi călduroasă după-amiaza în special în zonele de câmpie, iar în extremitatea de sud şi în sud-est indicele temperatură – umezeală (ITU) se va apropia şi izolat va atinge pragul critic de 80 unităţi. 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată îndeosebi în a doua parte a zilei, când local în zonele montane şi în sud-vest şi izolat în rest, vor fi înnorări, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi averse ce vor avea şi caracter torenţial. Izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 26 şi 33 grade Celsius, iar cele minime, în majoritate, între 11 şi 20 grade Celsius.

În Bucureşti va fi vreme deosebit de caldă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă se va situa între 17 şi 19 grade Celsius.

Atmosferă sufocantă va fi şi vineri la câmpie, unde se vor înregistra 34 grade Celsius, în timp ce la munte, în sud-vest şi izolat în rest vor fi perioade cu instabilitate atmosferică  accentuată. 

Conform ANM, sâmbătă, 4 iunie, ploile vor cuprinde treptat toată ţara, iar duminică se vor concentra în special în jumătatea estică.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât de pregătită este Capitala pentru un cutremur major. Care sunt cele mai vulnerabile blocuri / Miturile despre construcţiile ridicate în comunism

Analist militar, la împlinirea a 100 de zile de război în Ucraina: „Rusia e un balon gonflabil care s-a înţepat”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite