Analist militar, la împlinirea a 100 de zile de război în Ucraina: „Rusia e un balon gonflabil care s-a înţepat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii privesc resturile tancurilor ruseşti expuse în piaţa Mikhailovsaya din centrul Kievului FOTO Profimedia
Oamenii privesc resturile tancurilor ruseşti expuse în piaţa Mikhailovsaya din centrul Kievului FOTO Profimedia

La împlinirea a 100 de zile de invazie rusă în Ucraina, cunoscutul analist militar Hari Bucur-Marcu explică pentru „Adevărul” ideologia lui Putin şi adevăratul motiv pentru care ruşii au atacat

Analistul militar Hari Bucur-Marcu concluzionează, pentru „Adevărul”, că trupele ruse s-au poticnit în Ucraina, în pofida micilor succese înregistrate în ultima vreme în Donbass şi în sudul ţării invadate. Acest lucru arată o slabă pregătire, dar probabil şi lipsa determinării unei părţi a armatei ruse, care nu crede în acest război şi nici nu şi-l doreşte. Mai mult, Rusia va sfârşi prin a pierde, iar acest deznodământ nu este departe, spune expertul.

„Rusia e un balon gonflabil care s-a dezumflat când a fost înţepat în acest război. A obţinut mai degrabă succese limitate şi mai mult în Donbass şi în sudul Ucrainei. Războiul nu va mai ţine prea mult. Va dura încă cel mult între 5 şi 12 luni. Rusia îl va pierde pentru că, pur şi simplu, nu va mai avea resurse să-l continue”, explică Marcu.

„Războiul nu are justificare” 

De fapt, deşi vineri, 3 iunie, se împlinesc deja100 de zile de la invadarea Ucrainei, cei mai mulţi experţi nu înţeleg încă adevăratele motive care stau în spatele deciziei lui Putin. Hari Bucur-Marcu consideră că este un război iraţional, care nu foloseşte în realitate nici măcar Rusiei. Logic, Putin nu ar avea un obiectiv strategic în Ucraina, ţinând cont că obiectivele reale ale Federaţiei Ruse ar fi fost mai degrabă obţinerea recunoaşterii pentru  Crimeea, ridicarea vechilor sancţiuni de după ocuparea acestei peninsule şi acceptarea Moscovei ca o mare putere. În realitate, niciunul nu poate fi obţinut prin război, aşa că scopul lui Putin e cu totul altul.

„Războiul, aşa cum îl vedem noi, nu are justificare în continuare. Acum, la 100 de zile, înţelegem mai bine motivele reale, deşi ei spuneau că obiectivul lor e denazificarea Ucrainei. Un asemenea obiectiv nici nu putea fi atins militar! Pe 9 mai, Putin a explicat, de fapt, ce înţelege el prin denazificare: «neonaziştii», adică naţionaliştii ucrainenii să nu mai aibă loc pe faţa pământului, să fie trimişi în ceruri. Practic, e o acţiune de pedepsire a Ucrainei, pentru simplul fapt că ucrainenii au altă viziune despre viitor şi îşi doresc o integrare în NATO şi UE”, explică Hari Bucur-Marcu.

„«Denazificarea» nu este decât un obiectiv ideologic” 

Nici măcar obiectivul creării unui culoar din Donbass şi până în Crimeea, pentru a asigura accesul Rusiei la peninsula smulsă Ucrainei în 2014, nu justifica atrocitatea Armatei Roşii, mai spune expertul.

„În momentul în care Rusia şi-a anexat Crimeea toată lumea ştia că va veni un moment în care Rusia va avea pretenţia la un coridor terestru, de-a lungul litoralului celor două mari - Marea Neagră şi Marea Azov, care să lege Crimeea terestru, continental, de patria-mamă, Rusia. Dar nu şi-au dorit numai asta. În realitate, Putin, ruşii şi-au dorit efectiv desfiinţarea statului ucrainean. De fapt, Putin a şi spus că Ucraina nu merită să existe ca stat, nu este naţiune, drept urmare, în viziunea lui, ucrainenii nu au ce să caute pe harta politică. Şi-au dorit o chestie foarte politică să spun aşa - desfiinţarea unui stat. Asta şi cu «denazificarea» nu este decât un obiectiv ideologic, care nu se obţine niciodată prin luptă decât prin cum a spus Putin prin uciderea tuturor celor care adera la această ideologie”, a mai spus analistul.

hari bucur marcu

Hari Bucur-Marcu, expert militar SURSA FOTO Arhivă personală 

Aşa se explică şi faptul că până şi o parte a militarilor ruşi sunt confuzi, iar unii refuză să îndeplinească ordinele şi să lupte în Ucraina. Mai mult, nu întâmplător s-a ajuns în situaţia în care alţi  militari ruşi au ajuns să se dedea unor fapte reprobabile, jafuri, violuri şi chiar crime. Hari Bucur-Marcu spune că totul a fost calculat de strategii Moscovei.  

„Niciun militar nu poate să primească o misiune şi să o îndeplinească când misiunea este din asta eufemistică - denazificare. Nu are cum să o transforme într-o acţiune militară. Militarul se va întreba: «Şi eu ce trebuie să fac? Ce trebuie să cuceresc? Peste ce trebuie să pun control militar? Care sunt obiectivele sau ţintele de lovit?». Că aşa, de distrus în masă şi de făcut atrocităţi şi de dezlănţuit soldaţii după ce nu le dai de mâncare câteva zile şi nu le asiguri o minimă igienă, să aibă unde să doarmă, unde să se spele, îi trimiţi de capul lor prin localităţi, sigur că vor ajunge să fure, să violeze şi aşa mai departe, pentru că li se descătuşează instinctele primare, ca oricărui om care este ţinut în condiţii mizere”, subliniază expertul.

Propagandă amestecată cu misticism

Mai departe, un întreg aparat de propagandă a fost pus în mişcare de Putin, a cărui ideologie e să distrugă Ucraina.

„Nu întâmplător agresiunea asta e însoţită de binecuvântarea lui Kiril, patriarhul rus care îi vede pe toţi cei care s-au desprins de biserica lui ca fiind de fapt eretici şi care trebuie să ardă în flăcările iadului. Noi, în Europa, am terminat războaiele religioase la 1648, odată cu pacea de la Versailles, după Războiul de 30 de ani. Ei nu au nevoie de nimic. Au nevoie să distrugă Ucraina, să nu mai fie nimic, să fie pământ pârjolit. Să fie pedepsiţi ucrainenii cu focul ceresc. Apropo, ştiţi că ruşii au şi un sfânt, patronul armelor nucleare, patronul rachetelor? Kiril se duce şi binecuvântează rachetele şi le stropeşte cu aghiasmă”, a punctat expertul.

El a explicat şi motivele din spatele reluării dialogului americano-rus la cel mai înalt nivel, odată cu discuţiile Lloyd Austin - Serghei Şoigu.

„Unul dintre obiectivele fără de care ruşii nu vor renunţa la acţiune este acela de a se arăta inclusiv pe plan internaţional egalii americanilor. E obligatoriu pentru Kremlin şi mai ales pentru Putin să se arate egalul americanilor. În momentul în care a început agresiunea, preşedintele american a fost foarte clar că una dintre sancţiuni este că nu mai vorbeşte cu Putin. Ei bine, acum sunt americanii dispuşi să-i considere pe ruşi parteneri de dialog în găsirea unei soluţii pentru oprirea acestui dezastru umanitar”, arată Marcu.

Totuşi, în opinia sa, Occidentul ar trebui să izoleze în continuare Rusia. „Soluţia este să fie izolaţi. Dar izolaţi după ce le iei jucăriile, că dacă nu, e mai complicat. Nu întâmplător, mai nou nici măcar chinezii, pe care îi credeau aliaţi, nu îi bagă în seamă. Le-au cerut fonduri şi arme împrumut, dar chinezii nici nu au vrut să audă”, conchide expertul.

Cine este Hari Bucur-Marcu

Hari Bucur-Marcu a fost consilier al Ministerului de Externe pentru înfiinţarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict şi coordonator academic al Centrului de Studii NATO din Bucureşti. Marcu are reputaţia de expert la nivel internaţional în problemele edificării instituţiilor de apărare, politicilor de apărare şi alianţelor militare, în special NATO, precum şi reformei sectorului de securitate. Timp de peste un deceniu, între anii 1990 şi 2003 a fost responsabil sau direct implicat în aspecte esenţiale ale reformei Armatei României, în special în relaţia cu NATO. El a publicat cărţi şi articole şi a oferit expertiză internaţională, fiind invitat la diverse cursuri şi seminarii în zeci de ţări. 

„E o acţiune de pedepsire a Ucrainei, pentru simplul fapt că ucrainenii au altă viziune despre viitor” - Hari Bucur-Marcu, expert militar.

Vă mai recomandăm şi:

Când şi unde se va da cel mai important test al alianţei anti-Putin. De asta depinde major strategia NATO

Cum s-a spulberat faima armatei ruse. „Au făcut o greşeală pe care nu o mai făcuse nimeni de 3.000 de ani”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite