Medicamentele expirate și nefolosite vor fi predate spitalelor

0
Publicat:

Medicamentele expirate și nefolosite vor putea fi colectate în puncte amenajate în curțile spitalelor, publice sau private, de la 1 ianuarie 2024, potrivit unei legi promulgate ieri de președinte.

Medicamentele expirate și neutilizate vor putea fi colectate în curtea spitalelor
Medicamentele expirate și neutilizate vor putea fi colectate în curtea spitalelor

Legea prevede că medicamentele expirate și cele neutilizate sunt socotite deșeuri periculoase, iar oamenii vor fi avertizați asupra acestui lucru. 

După adoptarea proiectului de lege de către Camera Deputaților, pe 20 septembrie, reprezentanții USR au anunțat că medicamentele și neutilizate vor trebui aduse la spitale, unde vor fi construite puncte de colectare. 

Potrivit comunicatului reprezentanților USR, care au inițiat proiectul de lege, „în acest fel, tone de deşeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul şi apa şi, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor”. 

Adrian Wiener, deputat USR și inițiator al propunerii legislative spune că „legea îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi şi, de acolo, în sol şi în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speţă, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”. 

De asemenea, legea include și introducerea unei mențiuni exprese că medicamentele expirate și neutilizate sunt deșeuri periculoase  în conținutul materialelor publicitare pentru medicamentele destinate publicului larg

Spitalele, fie publice sau private, vor primi fonduri de la bugetul de stat pentru aceste acțiuni. Aceste fonduri vor fi asigurate de Ministerul Sănătății,  către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Un ordin al ministrului Sănătății stabilește normele metodologice. 

De altfel, persoanele vor găsi și în prospectul medicamentelor urmîtoarea menționare, scrisă cu font îngroșat și majuscule :  «MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE». Implementarea acestei modificări a prospectului se va face „nu mai târziu de 31 decembrie”, conform documentului citat. 

Spoturile publicitare pentru medicamente vor include obligatoriu următoarele informații „denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase»”. 

Astfel, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii,  „Consiliul Naţional al Audiovizualului va modifica prin decizie Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completătile ulterioare, pentru a implementa prezentele modificări referitoare la avertizări în reglementările privind publicitatea la produse medicale, suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, respectiv reglementările privind anunţurile de interes public”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite