Inventatorul sampaniei de Panciu si-a deschis crama in Bucuresti
0Pentru amatorii de vin bun, pravalia doctorului Ion Pusca e ca pestera lui Ali Baba: rafturi doldora de soiuri romanesti de colectie, de licori frantuzesti si italiene, tuica si distilate din vin in
Pentru amatorii de vin bun, pravalia doctorului Ion Pusca e ca pestera lui Ali Baba: rafturi doldora de soiuri romanesti de colectie, de licori frantuzesti si italiene, tuica si distilate din vin in sticle-suvenir tip Vlad-Dracul sau Carul cu boi, vinuri varsate de podgorie in pungi, la vid (!), butoaie pline in crama. Printre diplomele si trofeele care atesta titlurile stiintifice, academice si onorifice ale dr. Pusca, lucesc imbietor sampaniile de Panciu in sticle de cristal de Boemia sau in ditamai butelcile de 15 litri. Nu intamplator, sampania de Panciu e la loc de cinste in magazin: Ion Pusca este "taticul" ei, fiind cel care, cu mai bine de treizeci de ani in urma, a introdus tehnologia de sampanizare a vinului in cunoscuta podgorie vranceana. Oenolog de calibru greu, autorul spumantului romanesc si-a deschis nu de mult magazinul in Capitala, in apropierea intersectiei Bd. Ion Mihalache cu Turda. Aici, clientii cumpara vinul, si nu eticheta, da asigurari proprietarul. Orice soi romanesc poate fi degustat mai intai, proprietarul garantand pentru calitatea marfii. Vinurile varsate, cu pret popular - intre 39.000 si 59.000 lei - sunt toate de podgorie, fie din Valea Calugareasca, fie de Panciu sau de Fruvimed Medgidia. Deosebite sunt produsele Cramei Oprisor, Mehedinti. Vinurile varsate, pastrate in pungi vidate, ca sa nu intre in contact cu aerul, pot fi achizitionate fie la cutii de 10 litri, fie la sticle de 1 litru. Sticlele de plastic, nou-noute, pot fi procurate din magazin. In crama se depoziteaza rezervoarele din fibra de sticla: recipiente create special pentru ca vinul sa nu capete gust, alimentate permanent cu dioxid de carbon pentru a nu lasa aerul sa degradeze pretiosul continut. In aceeasi incapere, sunt si rezervele "strategice" cu palinca de Satu Mare - 149.000 lei/litru - precum si rafturile cu vinuri romanesti de prin anii '80-'90, cu preturi care sar un pic de 200.000 lei. Nu numai romanii, dar si strainii trec pragul magazinului - personal de ambasada, in special. Acestora din urma, patronul le si arata pe harta unde a fost creat soiul abia degustat. Sau le explica semnificatia sticlei de sampanie cu steagurile NATO si Romaniei: e sampania de Panciu pe care a ciocnit-o delegatia tarii noastre la summitul de la Praga. Iata sfaturile dr. Pusca, pentru cei care nu s-au hotarat ce vin sa puna pe masa de Paste: * ouale rosii se acompaniaza cu vinuri usoare, albe seci sau rose seci; * branzeturile proaspete - cas, urda - merg bine cu un rose sec sau cu un rosu lejer; * carnea de miel, drobul aluneca mai usor cu un vin rosu, bine colorat; * cozonacul, in schimb, cere un alb licoros. Pentru cadouri speciale de sarbatori sau pentru un dar de nunta, e foarte apreciata sampania de Panciu in sticle de cristal de Boemia, la 3 litri, care costa 16.500.000 lei, sau la sticla de 1 litru - 9.500.000 lei.