Ghidul alimentației pentru studenți: cât costă o masă caldă la cantinele din România

0
Publicat:

Cantinele universitare rămân printre puținele refugii pentru studenții români care își doresc o masă caldă la prețuri accesibile, însă, uneori, programul încărcat, distanțele mari și bugetele limitate transformă această opțiune într-o adevărată provocare.

Studenți așteptând la rând la o cantină
Unele cantine oferă posibilitatea de a comanda online, dar cu ridicare personală. Foto: Shutterstock

Unele dintre puținele opțiuni prin care studenții pot avea o masă caldă și sănătoasă sunt cantinele. Fie că sunt amenajate în campusurile universitare sau în alte zone, acestea reprezintă o alternativă ieftină pentru studenți datorită prețurilor mai mici. „Sunt destul de mulți studenți care apelează la cantine deoarece prețurile sunt foarte rezonabile. Bineînțeles, prețurile la cantinele care aparțin de universități private sunt puțin mai ridicate comparativ cu cele de la stat“, a explicat vicepreședintele Uniunii Studenților, Alexandru Streinu, pentru „Weekend Adevărul”.

Totuși, accesibilitatea zonei în care se află cantina și programul de funcționare pot fi uneori impedimente majore pentru studenții care au o programă universitară încărcată și oricum petrec zilnic între 40 și 80 de minute pe drum (dus-întors de acasă la unitatea de învățământ) pentru a participa la cursuri. De exemplu, în București există cel puțin opt cantine al căror program de funcționare variază între 3 și 12 ore zilnic: Cantina Moxa și cantina Cihoschi (ASE), Cantina „Titu Maiorescu“ (privată), Cantina USAMV, Cantina „Kogălniceanu“ (Universitatea din București), Cantina din campusul Politehnicii, precum și Cantinele Leu, FIIR și R3, care, de asemenea, aparțin Universității Politehnica.

Prețuri accesibile

Pentru a vedea cât poate ajunge să plătească un student pentru o masă la cantină, „Weekend Adevărul“ a analizat pe 21 octombrie prețurile de la mai multe cantine din București, Cluj-Napoca și Iași.

La cantina Moxa, care oferă o gamă variată de mâncăruri, o masă completă cu ciorbă, fel principal și garnitură poate costa în jur de 10-12 lei, în timp ce o masă alcătuită doar din felul principal și o supă poate porni de la 7 lei, în funcție de gramaj. O ciorbă de legume de 400 de grame este 2,31 lei, o porție de cartofi cu usturoi la cuptor (200 de grame) ajunge la 1,14 lei, 100 de grame de ceafă de porc pe plită costă 3,90 lei, iar o porție de chifteluțe marinate (150 de grame) are un preț de 3,15 lei.

De asemenea, și la cantina USAMV studenții au la dispoziție o varietate de preparate accesibile. Având o capacitate de 360 de locuri, programul de funcționare al cantinei este de luni până vineri în intervalul 10:30-18:00. O masă completă alcătuită din ciorbă, fel principal și garnitură poate porni de la 15-20 de lei, în funcție de preparatele alese și de gramaj. De exemplu, ciorba de legume costă 5,99 lei, iar cea de văcuță – 8,49 lei. La felul principal, studenții pot opta pentru un șnițel de curcan, la prețul de 7,49 lei/100 g, pulpă de pui la cuptor, care costă 5,49 lei/100 g, sau ceafă de porc la 8,99 lei/100 g. Prețul pentru garnituri variază de la 2,79 lei la 3,59 lei per 100 de grame. Indiferent de preferințe, meniul este diversificat, preparatele având un preț relativ accesibil pentru studenți.

Studenți cumpărându-și mâncare la cantină
Meniurile majorității cantinelor din România pot fi găsite online, fiind actualizate constant

La cantina „Hasdeu“ din Cluj-Napoca, cu o capacitate de 160 de locuri, studenții pot mânca de luni până vineri în intervalul 11:00-16:00. Prețul minim pentru o masă completă, care include ciorbă, fel principal și garnitură, poate varia între 10 și 15 lei, în funcție de preparatele alese și de gramaj, iar un meniu vegetarian poate porni de la 10 lei. De exemplu, o ciorbă de fasole verde (400 de grame) costă 4,50 lei, iar un cotlet de porc la grătar (100 de grame) are un preț de 6,50 lei. Drept garnitură, studenții pot alege dintr-o varietate de preparate, printre care și cartofi piure – 2,50 lei/200 de grame, o porție de amestec mexican – 3 lei/150 de grame, iahnie de fasole – 4 lei/300 de grame, papricaș de ciuperci – 4 lei/250 de grame.

Studenții care frecventează cantina Universității pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ (USV) Iași pot plăti pentru un prânz cel puțin 13-18 lei, în funcție de preparatele alese și de cantitate. De exemplu, o ciorbă de legume (400 de grame) costă 3,07 lei, iar una de cartofi cu afumătură (320 de grame) – 5.78 lei. Pentru felul principal, 140 de grame de piept de pui la grătar costă 6,91 lei, o porție de ficăței la cuptor (130 de grame) – 5,21 lei, iar un șnițel de curcan (160 de grame) ajunge la 10,67 lei. Totodată, studenții pot opta și pentru preparate de post precum mâncare de năut, orez cu ciuperci sau amestec mexican asortat. Cu o capacitate de 350 de locuri, cantina USV este deschisă de luni până vineri între 11:30 și 19:30.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite