FOTO România, după ultima lovitură de cod roşu: troiene cât casa, oameni sub nămeţi, drumuri blocate şi şcoli închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele de deszăpezire fac cu greu faţă stratului gros de zăpadă FOTO Arhivă
Utilajele de deszăpezire fac cu greu faţă stratului gros de zăpadă FOTO Arhivă

România a fost lovită de un al doilea val de viscol, iar oameni din mai multe oraşe ale ţării se luptă cu gerul cumplit şi cu troienele care le-au acoperit casele. „Adevărul“ vă prezintă bilanţul zilei de astăzi: şcoli închise, jandarmi mobilizaţi, drumuri blocate, accidente şi oameni prinşi în propriile locuinţe.

BUZĂU Reportaj în iadul alb. Cum trăiesc cei 1.500 de oameni din Vâlcelele

Cei peste 1.500 de localnici din comuna Vâlcelele trăiesc în continuare clipele de coşmar din care de cinci zile nu reuşesc să se trezească. Oamenii au rămas fără pâine şi alimente de strictă necesitate, pentru că puţinele magazine săteşti nu au avut timp pentru aprovizionare. Căile de acces care îi leagă de restul lumii au fost curăţate pentru opt ore, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru că noul val de viscol a blocat din nou drumurile.

Comuna Vâlcelele este deseori hărţuită de iernile aprige, pentru că se află într-o zonă traversată de curenţi puternici. Este la extremitatea nord-estică a judeţului, la limita cu Vrancea şi Brăila, în mijlocul câmpiei Râmnicului. Sătenii, cei mai mulţi dintre ei, cu mulţi ani pe umeri, sunt parcă adaptaţi traiului în condiţii vitrege şi din fericire şi tineretul moşteneşte rezistenţa din gena comunităţii.

image

Mai multe drumuri din Buzău sunt înzăpezite. FOTO: Iulian Bunilă

Captivi în propriile case

Este ultima comună din Buzău, scoasă din izolare, după primul val de viscol. Oamenii au fost captivi mai întâi în propriile case. Tinerii au ieşit cu lopeţi, încă din primele zile ale urgiei, şi au pătruns pe rând în toate gospodăriile, mai ales acolo unde crivăţul a modelat dune de peste patru metri înălţime peste case.

Au ieşit învingători din prima luptă cu zăpezile, însă războiul avea să continue. Un nou val de viscol a pus stăpânire peste localitate, înainte ca lumea să se dezmeticească după primul. Mulţi dintre săteni au rămas fără mâncare, lumânări, lemne de încălzit, pentru că au consumat mult cât au stat înconjuraţi de nămeţii extrem de reci iar stivele din curte sunt îngropate în zăpadă.  

”E o problemă cu alimentele, pâinea mai ales, pentru că cei cu magaazine nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se aprovizioneze. Drumul naţional 22 a fost deblocat azi-noapte (miercuri - n.r.) iar dimineaţă s-a închis iar din cauza viscolului. Nici drojdie nu se mai găseşte, pentru că oamenii şi-au mai făcut turte, pâine de casă, şi au golit magazinele”, ne-a spus primarul Dumitru Spiţă.

Noroc că marţi a fost vreme bună de zbor, iar un elicopter al Ministerului de Interne a adus 200 de pachete cu alimente, apă minerală, pâine şi pateuri, pe care autorităţile le-au distribuit la timp familiilor cele mai afectate.

Cu acelaşi elicopter au sosit în sat medicul de familie al localnicilor, împreună cu o asistentă şi o echipă de intervenţie la cazuri de urgenţă, formată din 18 militari de la un batalion de informaţii şi patru subofiţeri de jandarmi, pregătiţi să ajute comunitatea să depăşească noul viscol. Aceştia şi-au stabilit cartierul general în şcoala din sat, de unde se pleacă fie la deszăpezirea bătrânilor sau bolnavilor, fie la cazurile medicale.

”Medicul şi o parte din echipa de militari au mers la un localnic care a intrat într-o stare de şoc şi tremura, după ce i-a căzut acoperişul unui saivan. Acum se simte bine”, ne-a spus primarul din Vâlcelele. E bine, spune primul om al comunei, că localnicii au o stare de spirit bună şi că sunt convinşi că vor trece cu bine şi de iarna asta, aşa cum au făcut-o şi în 2012.

Probleme cu noua urgie sunt şi la Pogoanele, oraş din Bărăgan, unde patru case construite în mijlocul câmpului sunt în continuare înconjurate de nămeţi uriaşi. Potrivit primarului, de două zile se lucrează cu o volă pentru a crea un făgaş spre locuinţe însă noul viscol le-a întârziat misiunea. 


TIMIŞ Vremea rea provocă accidente pe DE 70

Şoferul unui automarfar înmatriculat în Slovenia nu a adaptat viteza la condiţiile meteo nefavorabile, a derapat şi s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului.

Chiar dacă judeţul Caraş-Severin nu este foarte afectat de căderile de zăpadă ori de viscol, zona limitrofă judeţului Mehedinţi, în special staţiunea Băile Herculane, este viscolită, iar stratul de zăpadă depus măsoară câţiva centimetri.

Tocmai de aceea şoferii trebuie să circule cu atenţie şi să adapteze viteza la condiţiile de trafic, altfel ajung în situaţii chiar nedorite, ca şi şoferul sloven care, a intrat cu viteză într-o curbă de pe DE 70 şi s-a răsturnat. Din fericire în urma accidentului nu au fost persoane rănite sau decedate, dar pagubele materiale rezultate sunt destul de mari.

TELEORMAN Cinci localităţi sunt izolate. Primarii au cerut ajutor autorităţilor judeţene

Cinci localităţi din Teleorman au rămas izolate din cauza viscolului şi ninsorii. Primarii de aici au cerut ajutor autorităţilor pentru a deszăpezi drumurile . La nivelul judeţului opt tronsoane de drumuri sunt blocate.

image

Teleormăneni din cinci sate au rămas izolaţi din cauza viscolului. Sârbeni, Licuriciu, Antoneşti, Răsmireşti şi Baldovineşti sunt, în prezent , satele izolate din Teleorman, unde ninsoarea abundentă şi viscolul au făcut imposibilă deszăpezirea unor drumuri judeţene. Primarii de aici au încercat la primele ore ale zilei să se descurce cu utilajele din dotare, dar acestea n-au făcut faţă nămeţilor.

VRANCEA Trenul InterRegio 1750 Suceava-Bucureşti, blocat în Vrancea, în Gara Sihlea, după ce locomotiva a fost avariată în zăpada lăsată de drumari în pasaj

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, locomotiva trenului s-a defectat, fiind aşteptată altă locomotivă pentru continuarea drumului.

Mai multe zeci de persoane care călătoresc cu trenul Interregio 1750 Suceava-Bucureşti au rămas blocate în Gara de la Sihlea, după ce locomotiva trenului s-a defectat. Potrivit CFR Călători, trenul a lovit zăpada lăsată într-un pasaj rutier de utilajele auto de deszăpezire, producându-se avarierea plugului locomotivei.

CĂLĂRAŞI Şapte ore de ninsori violente. Meteorologii au emis cod roşu de viscol pentru Bărăgan

Iarna se dezlănţuie! Furia naturii loveşte crunt Bărăganul. Situaţia se înrăutăţeşte de la o oră la alta, motiv pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod roşu de viscol şi vânt de peste 85 km/h pentru şase judeţe, printre care şi Călăraşi. Sud-estul ţării va fi sub fenomene extreme în următoarele ore, în intervalul 15.00-22.00.

CONSTANŢA Toate drumurile din judeţ au fost închise

Toate arterele rutiere dintre localităţile din judeţul Constanţa (drumuri naţionale, judeţene şi comunale) au fost închise total traficului rutier. Prefectura Constanţa a emis ordin de interzicere a accesului autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Constanţa. Începând cu data de 29.01.2014, ora 17.00, se interzice accesul autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Constanţa, cu excepţia autovehiculelor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

VASLUI Intervenţie contracronometru pentru salvarea unei bătrâne 

O bătrână în vârtsă de 84 de ani, din localitatea vasluiană Brădeşti, comuna Vinderei, care suferea de insuficienţă respiratorie, a fost salvată în ultimul moment de un echiipaj medical al SMURD, după ce au intervenit şi militarii de la UM 01458 din Bârlad.

image

Solicitarea de ajutor a femeii a venit prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 în această dimineaţă, iar un echipaj S.M.U.R.D. de la Detaşamentul Bârlad a pornit imediat către caz.

TTIMIŞOARA Intervenţie pentru deszăpezirea podurilor şi intersecţiilor din oraş

În această dimineaţă, fimele cu care Primăria Timişoara are contract au intervenit pentru deszăpezirea podurilor şi intersecţiilor din oraş, începând cu ora 2.30, iar de la ora 4.30 s-a intrat şi pe traseele de urgenţă pentru mijloacele de transport în comun, ambulanţe, unităţi de învăţământ.

Societatea Retim Ecologic a desfăşurat acţiuni pentru deszăpezire în staţiile pentru mijloacele de transport în comun şi pe trecerile pietonale, cu un număr de 100 de oameni. Au scos şapte răspânditoare mari şi sărăriţe cu lamă, două răspânditoare mici, două cisterne cu soluţie, un încărcător frontal şi un tractor cu perie. De asemenea, au fost împrăştiate aproximativ 150 tone de sare.

ARGEŞ Un bărbat a fost găsit îngheţat în curtea casei

Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, a fost la un pas de moarte, după ce a stat câteva ore îngropat în zăpadă, în curtea gospodăriei sale din comuna comuna Albota, Argeş. Norocul lui a venit din partea unui vecin care l-a văzut şi a alertat sătenii şi Ambulanţa. Bărbatul, îmbrăcat sumar a fost dus pe braţe în casă şi învelit cu pături.

Operaţiunea de salvare a fost una dificilă din cauza nămeţilor de pe uliţă. Ambulanţa a ajuns cu greu, fiind nevoie de ajutorul primarului, care s-a urcat la volanul utilajului şi a deszăpezit drumul. Din cauza ninsorii, stratul de zăpadă se depunea la loc, deşi edilul a încercat să facă faţă tuturor drumurilor, în special celor de la marginea comunei.”E un bătrân amărât necăjit,noroc cu vecinii care l-au găsit aproape îngheţat.Ambulanţa a putut intra în timp util să-l salveze”,a declarat pentru Adevărul primarul din Albota, Ion Dumitru.

PRAHOVA Trafic închis pe Autostrada A 3 şi DN 1D

Ninsoare abundentă care a pornit miercuri dimineaţă în Prahova a închis deja Autostrada A 3, Bucureşti – Ploieşti, şi DN 1D, de la limita cu Prahova până la Urziceni.

Numărul de deranjamente în alimentarea cu energie electrică a crescut la 5.082 consumatori afectaţi în localităţile Comarnic, Brebu, Poiana Câmpina, Cornu, Breaza, Şotrile, Valea Doftanei. Pe teren au fost deplasate 20 echipe de intervenţie.

Consiliul Judeţean Prahova a transmis Guvernului României propunerea de închidere a circulaţiei pe drumurile judeţene DJ 100C, DJ 102D şi DJ 102H.

GIURGIU - DN5 Bucureşti – Giurgiu, închis din cauza viscolului

Drumul Naţional 5 care face legătura între Bucureşti şi Giurgiu a fost închis sâmbătă după-amiază din cauza viscolului. Vântul a făcut prăpăd în judeţ, peste jumătate dintre localităţi rămânând fără energie electrică.

image

„Iadul alb” s-a dezlănţuit peste judeţul Giurgiu. Ninge mărunt de aproape 24 de ore, însă cele mai mari probleme le provoacă viscolul.

IALOMIŢA sub asediul codului roşu de viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru judeţul Ialomiţa în cursul zilei de miercuri avertizare de cod roşu de viscol. La momentul instituirii acestei alerte două localităţi ialomiţene erau izolate. Este vorba despre comunele Traian şi Grindu.

La Traian, administraţia locală a luat măsuri ferme în ceea ce priveşte adăpostul localnicilor. S-au făcut în permanenţă lucrări de deszăpezire, iar magazinele au fost aprovizionate cu tone întregi de alimente.

TULCEA - Cod portocaliu. După drumuri, şi şcolile din judeţ vor fi închise luni, 27 ianuarie

Comandamentul de iarnă constituit la nivelul judeţului Tulcea a decis ca şcolile să fie închise luni, 27 ianuarie, din cauza codului portocaliu. Codul portocaliu a determinat luarea unor măsuri urgente pentru a îndepărta riscurile provocate de codul portocaliu. 

Şcolile vor fi închise luni, 27 ianuarie, iar din cauza viscolului care duce la vizibilitate redusă, traficul a fost închis pe drumul naţional DN 22A Tulcea – Ciucurova, km 0+000 – km 35+800. 

La acest material au participat Cristian Franţ, Elisabeth Bouleanu, Borcea Ştefan, Sînziana Ionescu, Ionela Stănilă, Ionuţ Balaban, Ştefan Both, Carp Cosmin, Dana Mihai, Bogdan Vladu, Mădălin Sofronie, Laurenţiu Ionescu, Iulian Bunilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite