Darul pământului
0"Ciuperca e un dar al pământului şi o fală a bucătăriei noastre", scria Păstorel Teodoreanu în Secretele bucătăriei. Un dar al zeilor o considerau şi vechile civilizaţii, fascinate de
"Ciuperca e un dar al pământului şi o fală a bucătăriei noastre", scria Păstorel Teodoreanu în Secretele bucătăriei. Un dar al zeilor o considerau şi vechile civilizaţii, fascinate de această nostimă creaţie, cochetă ca o doamnă între două vârste. Egiptenii o numeau "planta nemuririi" şi, pentru că doar faraonii se bucurau de un asemenea privilegiu, oamenii de rând nu aveau voie nici măcar să atingă ciupercile, darmite să le mănânce. În Roma antică, ciuperca era considerată cibus diorum ("hrana zeilor"), iar vechii greci şi chinezi erau convinşi că le conferă puteri supranaturale. Enigmatice, ciupercile au inspirat, prin efectele lor halucinogene, ritualuri sacre. Civilizaţiile din America de Sud şi Centrală au ridicat temple în onoarea zeilor divinei ciuperci, iar indienii maya o numeau teonanacatl, ("trup de zeu"), transformând-o într-un adevărat obiect de cult. Ciupercile sunt cu adevărat misterios de unice. şi de gustoase. şi nu încetează să ne surprindă. Ce sunt, de fapt ? Legume ? Nu în adevăratul sens al cuvântului - nu au rădăcină, frunze şi nici seminţe. şi nici nu au nevoie de lumină pentru a creşte. În schimb, au aceleaşi valori nutritive ca ale legumelor: sunt sărace în calorii şi grăsimi, nu conţin colesterol şi nici sodiu. Pe de altă parte, sunt foarte bogate în fibre şi proteine, ceea ce le-a adus titulatura de "carne vegetală". Adevărul e că ciupercile intră într-o categorie aparte, fungi, după vechea denumire romană. Se înmulţesc prin spori şi cresc la întuneric. Cele de cultură îşi păstrează, după cum remarca şi Păstorel Teodoreanu, "întreaga abilitate şi savoare" ca a celor de câmp sau de pădure. Iar pentru vegetarieni şi în zilele de post sunt o adevărată mană cerească!
Musaca de cartofi cu ciuperci
Ingrediente:
600 g cartofi, 100 g margarină, sare, 500 g ciuperci proaspete, 2 cepe, 3 linguri ulei, 2-3 căţei de usturoi, pătrunjel verde, ulei, pesmet, 2 roşii mari, 1 lingură pastă de tomate
Preparare:
Cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe, se fierb în apă cu sare. Se scurg, se zdrobesc şi se prepară un piure, amestecându-i cu margarină şi puţină sare. Ciupercile se curăţă, se clătesc, se taie felioare şi se călesc în uleiul încins, împreună cu ceapa tăiată mărunt. Se lasă puţin la răcit, după care se adaugă usturoiul pisat, pătrunjelul tocat şi sare. Se unge un vas cu ulei şi se tapetează cu pesmet, în care se pune întâi jumătate din cantitatea de piure, apoi se adaugă ciupercile, deasupra se aşază roşiile tăiate feliuţe, peste care se pune restul de piure. Deasupra se toarnă bulionul subţiat cu puţină apă sau cu supă de zarzavat. Se introduce musacaua în cuptorul încins pentru 30-40 min. Dacă nu e zi de post, peste stratul de piure se poate rade caşcaval, înainte de a introduce vasul în cuptor.