„Dacă este adevărat ce se vehiculează, trebuie să facă puşcărie”. Cum comentează Traian Băsescu cazul fostului general SRI Florian Coldea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică, la România TV, situația fostului general din SRI Florian Coldea, acuzat de trafic de influenţă după ce un om de afaceri a dezvăluit că i-a cerut 600 de mii de euro pentru a-i obţine o pedeapsă mai uşoară într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Traian Băsescu. FOTO arhivă
Traian Băsescu. FOTO arhivă

„Dacă este adevărat ce se vehiculează, trebuie să facă pușcărie. Este inadmisibil ca un funcționar cu înălțimea pe care a avut-o în stat și cu portofoliul lui - este inadmisibil dacă a încălcat legea și a folosit informațiile din timpul mandatului în scopuri personale”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

„Și-au dat seama că se pot despărți de funcțiile în care i-am numit”

Băsescu spune că atât Florian Coldea, cât și Laura Codruța Kovesi au fost „prea tineri” când au fost numiți în funcții importante.

„M-am întrebat ce s-a întâmplat cu ei (Coldea și Kovesi, n.r.) și am o singură explicație. Este o greșeală să numești în funcții de putere mare oameni fără experiență de viață. Prea tineri, și el și Kovesi. Au fost mult prea tineri când i-am numit și când și-au dat seama că se pot despărți de funcțiile în care i-am numit. Lui Kovesi nu i-a convenit să se întoarcă la Sibiu, lui Coldea nu i-a convenit să nu mai fie șef la SRI”, a adăugat fostul șef de stat.

Fostul președinte a vorbit și despre securitatea unor secrete ale statului în contextul punerii sub acuzare pentru trafic de influenţă a foștilor generali din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, precizând că își asumă responabilitatea pentru faptele instituțiilor statului până în decembrie 2014 (n.r. nu și după).

„Suntem în 2024, omul ăsta e pensionar, infractor, dar pensionar. Nu-mi asum niciun fel de responsaabilitate. Un om care s-a pensionat acum 7 ani și a fost prins într-o situație extrem de delicată pentru el. În ceea ce privește securitatea unor secrete ale statului, trebuie să existe o modalitate de a-l proteja, de a proteja secretele pe care le știe. Și-a scris consultanță pentru că poate da îndrumări, informații, pentru că știe ce trebuie să facă un om de afaceri. Faptul că umblă și la Monaco și la Dubai reprezintă un risc”, a mai spun Traian Băsescu

Amintim că Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost pus sub control judiciar, la fel şi fostul general SRI Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăila.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat joi, într-o intervenţie la Antena 3, că aceştia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

 „Eu nu-i cunosc pe oamenii aia, iată un element în plus. Ce caută în anturajul lor un om important al serviciilor? Am ascultat înregistrările, nu l-am găsit decât în discuția unora despre el, dar nu l-am regăsit pe el vorbind”, a precizat traian Băsescu, referind- se la dosarul DNA care îl Vizează pe Coldea.

 Amintim și că Florian Coldea se consideră nevinovat și spune că are încredere în Justiție.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite