Cum se circulă corect cu trotineta electrică pentru a scăpa de amenzi VIDEO

0
Publicat:

Trotinetele electrice, personale sau închiriate, sunt asimilate bicicletelor în Codul Rutier din România din 2021, care a stabilit și primele reguli pentru utilizarea acestora.

Trotinetele electrice sunt din ce în ce mai populare
Trotinetele electrice sunt din ce în ce mai populare

Circulația trotinetelor electrice este obligatorie pe pistele de biciclete de pe carosabil sau trotuar, iar, în lipsa pistelor speciale, utilizatorii trotinetelor trebuie să le folosească doar pe prima bandă, cât mai aproape de bordură și nu pe trotuar.

Vârsta minimă pentru utilizarea trotinetelor electrice este de 14 ani, iar casca obligatorie până la 16 ani, însă polițiștii rutieri recomandă purtarea căștii indiferent de vârstă.

„Utilizatorii de trotinete electrice sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și utilizatorii de biciclete. În primul rând este foarte importantă utilizarea echipamentului de protecție, fluorescent-reflectorizant când circulă noaptea sau vizibilitatea este redusă sau a căștii de protecție dacă vârsta este cuprinsă între 14 și 16 ani. Legislația nu mai prevede obligația de a folosi casca de protecție după vârsta de 16 ani, dar noi recomandă să fie folosită și după această vârstă pe tot parcursul deplasării”, a precizat Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere București.

Cu ce viteză poți circula pe trotinete

În București sunt amenajate piste pentru biciclete doar pe câteva bulevarde. Primăria pregătește patru trasee în zona centrală, în lungime totală de 48 de kilometri.

Transportul alternativ trebuie încurajat, dar pentru asta este nevoie de dezvoltarea infrastructurii.

Poliția Rutieră le reamintește celor care utilizează trotinete mecanice sau electrice pentru transport ocazional și de agrement că viteza maximă este de 25 km/h. De asemenea, nu este permisă folosirea unei singure trotinete de către două persoane.

„Trotineta electrică poate fi folosită de la 14 ani pe drumurile publice. Dacă pe drumul pe care se deplasează este amenajată o pistă pentru biciclete ești obligat să o folosești. Este interzis, conform legii să circule pe trotuar, pentru că pe trotuar se deplasează pietonii. Dacă nu sunt piste pentru biciclete, atunci circulația cu trotineta electrică se face pe carosabil cât mai aproape de marginea drumului”, a mai explicat Claudiu Costea.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite