Cum să ne ferim de urși pe traseele montane. Recomandările jandarmilor

0
0
Publicat:

Cazul tinerei ucise de urs la Bușteni readuce în atenția publică problema suprapopulației de urși. Întâlnirea cu urșii pe traseele montane este o experiență terifiantă. Jandarmii din județul Maramureș au explicat cum ar trebui să procedăm într-o astfel de situație.

Urs pe Transfăgărășan - Foto Arhivă
Faceți zgomot pe traseele montane, pentru a evita o întâlnire cu ursul - Foto Arhivă

Incidentele în care urșii sunt implicați sunt din ce în ce mai frecvente, de aceea este bine să știm ce măsuri preventive pot fi luate pentru a minimiza riscurile. Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș a alcătuit o listă de sfaturi ce pot preveni situațiile periculoase:

 • Nu porniți singuri la drum”, spun jandarmii. Asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție. Urșii sunt mai puțin predispuși să se apropie de grupuri mari de oameni.
 • Faceți zgomot - Pe traseele montane, este important să discutați, să cântați sau să faceți zgomot pentru a alerta animalele sălbatice de prezența voastră. Urșii preferă să evite oamenii și se vor retrage dacă vă aud din timp.
 • Purtați agățat de rucsac un așa numit Bear Bell - clopoțel împotriva urșilor” - Sunetul constant al clopoțelului va alerta urșii de apropierea voastră, oferindu-le ocazia să se retragă.
 • Evitați traseele pe timp de ceață și ploaie - „Ceața și ploaia cresc riscul unei întâlniri cu ursul”, subliniază jandarmii maramureșeni, deoarece vizibilitatea și capacitatea de a face zgomot sunt reduse. Evitați deplasările pe munte în astfel de condiții. 
 • Împachetați cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare” - Folosiți recipiente etanșe pentru a păstra mâncarea.
 • „Nu mâncați în locurile împădurite sau în cele despre care știți că sunt frecventate de urși”
 • Agățați mâncarea departe de cort - „Când campați, nu țineți mâncarea în cort. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul”, ne sfătuiesc jandarmii.
 •  Folosiți spray cu piper - Un spray cu piper special conceput pentru urși poate fi un instrument de apărare eficient. Asigurați-vă că știți cum să-l folosiți corect și că este la îndemână în caz de nevoie. 
 • Evitați ursoaicele cu pui - „Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;”, precizează Inspectoratul de Jandarmi Maramureș.
 • Faceți zgomot dacă observați un urs la distanță - „dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine să faceți zgomot iar, dacă aveți petarde, acestea vă vor fi foarte utile”, adaugă jandarmii.
 • Reacționați calm dacă vă întâlniți cu un urs - „Dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. Purtați la gât un fluier, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. Retrageți-vă încet, cu ochii la el. Dacă vine spre dumneavoastră, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care o veți lua.”, ne recomandă aceștia.

Nu uitați că pădurile și munții sunt casa animalelor sălbatice, noi suntem musafirii. Încercați să evitați animalele în măsura în care este posibil și evitați orice formă de agresiune asupra acestora”, concluzionează Inspectoratul de Jandarmi din Maramureș.

Reamintim că pe 9 iulie, o tânără turistă de 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs pe un traseu montan din apropierea stațiunii Bușteni, județul Prahova. Incidentul s-a petrecut pe poteca Jepii Mici din Masivul Bucegi. Tânăra era însoțită de prietenul ei, care a alertat autoritățile. Ursul a atacat-o pe potecă și a tras-o într-o prăpastie. 

Salvamontiștii și jandarmii au intervenit rapid, dar, din păcate, leziunile victimei erau incompatibile cu viața. Recuperarea trupului a fost dificilă din cauza terenului accidentat și a prezenței constante a ursului, care a rămas în apropiere. Ursul a fost ulterior împușcat pentru a permite echipelor de salvare să-și desfășoare activitatea în siguranță. 

Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT pentru a informa populația din Bușteni despre prezența unui urs în zona Cascada Caraiman. Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, iar prietenul fetei este audiat ca martor. 

În urmă cu două săptămâni, un cuplu de turiști din Republica Moldova a fost atacat de un urs în apropierea unui hotel din stațiunea Slănic Moldova. Incidentul a avut loc în timp ce cei doi se plimbau în natură alături de alți vizitatori, fiind surprinși din spate de animalul sălbatic.  Jandarmii montani din Bacău au intervenit rapid, găsindu-i pe cei doi în stare de șoc și cu răni, iar ursul s-a retras din cauza zgomotelor făcute de turiști.  

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite