Cum alegem alimentele pentru masa de Paște. Sfaturile ANPC

0
Publicat:

Reprezentanții ANPC avertizeazǎ cǎ, în goana după cumpărături, nu mai suntem atenți la lucruri esențiale, precum prospețimea produselor, modul în care sunt ambalate, locul de unde provin acestea, dar și unde sunt vândute. Iată câteva sfaturi pentru ca sintagma „de la bal, la spital“ să rămână doar o expresie

Alimentele de pe masa de Paște, între deliciu și pericol. Sursa foto: arhivă
Alimentele de pe masa de Paște, între deliciu și pericol. Sursa foto: arhivă

Nici nu s-a risipit bine mirosul de mici și cărnuri la grătar cu care ne-am delectat de 1 Mai, că ne pregătim deja pentru un alt mare ospăț tradițional: masa de Paște. Însă, înainte de a cumpăra alimentele, trebuie să știm cum să le alegem corect și ce anume să evităm.

Atenție la locul de unde ne facem cumpărăturile

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat, la Digi24, că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem cumpărăturile. Potrivit oficialului, ar trebui să alegem doar magazine special amenajate, dotate și autorizate, precum măcelarii, magazine alimentare, anumite spații amenajate în piețe.

Să cumperi, de exemplu, ouă sau carne de miel de la persoane care vând pe marginea drumurilor sau din portbagajul mașinilor este o practică pe cât de des întâlnită, pe atât de periculoasă. Motivul? Vânzătorul nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Riscăm, practic, să cumpărăm produse neconforme sau chiar nesigure care ne pot afecta sănătatea, transmit reprezentanții ANPC. „Dacă acel loc de unde cumpărăm nu este autorizat pentru o astfel de activitate, ANPC nu recomandă cumpărarea de produse. Este foarte important. Să nu ne asumăm acest risc, pentru că noi credem că acele produse sunt de casă. În acele situații nu se poate oferi nici bon fiscal. Dacă dorim să facem o reclamație ulterioară, este important ca în momentul unei astfel de achiziții să solicităm și să păstrăm bonul fiscal pentru a face dovada că am realizat acea achiziție din locația respectivă. Vă dați seama că un vânzător ambulant, de pe marginea drumului, dintr-un loc neautorizat, nu vă poate oferi acest lucru”, a precizat Sebastian Hotca.

Cum recunoaștem carnea de miel proaspătă

Apoi, trebuie să ținem cont de prospețimea produselor. „Este extrem de important, mai ales în ceea ce privește carnea de miel. Este important ca aceasta să aibă ștampila controlului sanitar-veterinar. Este important ca înainte de cumpărarea produselor, cumpărătorul să verifice starea ambalajelor, integritatea și etanșeitatea acestora, încadrarea produselor în durata valabilității, data limită de consum este de asemenea extrem de importantă, să verificăm aceste lucruri la momentul achiziției”, a mai declarat Sebastian Hotca.

Concret, la comercializarea cărnii și a produselor din carne trebuie să verificăm semnele de alterare ce presupun modificări ale aspectului produsului respectiv: aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor, culoare și consistență modificate, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider. În ceea ce privește produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, acestea nu trebuie achiziționate.

Există, însă, și situații în care alegem să cumpărăm carnea de miel direct de la stână. Preşedintele ANPC spune că în practica cumpărării de carne direct de la stână produsul trebuie verificat înainte de un medic sanitar-veterinar, care trebuie să aplice o ștampilă.

Cum alegem cele mai bune ouă

Și cine dorește să cumpere ouă ar trebui să aibǎ în vedere, de asemenea, câteva reguli esențiale: să cumpere din locuri autorizate și doar produse păstrate în frigidere, la temperatură scăzută. Mai mult, trebuie să verificăm termenul de garanție al produsului dar și starea acestuia. Reprezentanții ANPC recomandă să evităm ouăle cu coaja spartă, crăpată, care au un miros specific. „Ouăle de consum trebuie să prezinte o coajă intactă, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine, să aibă o suprafață poroasă, ca să ne dăm seama că este un ou nou, și nu una lucioasă. La prima vedere, ăsta ar fi unul dintre elementele importante pe care ar trebui să le observe consumatorul”, a mai explicat șeful ANPC.

Cât despre cum arată un ou proaspăt, acesta trebuie să aibă albușul de o consistență densă, transparentă, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind categoria de calitate și categoria de greutate.

„În ceea ce privește vopsitul ouălor, este important ca în această perioadă să nu se folosească vopsea din altă destinație, precum cea tipografică sau pentru textile. Să fim foarte atenți în momentul în care cumpărăm astfel de vopsele pentru ouă, să citim cu exactitate și cu mare atenție eticheta acelor produse. Întotdeauna am insistat pe eticheta produsului. Practic, acolo se află toate informațiile de care avem nevoie. Nu sunt puse la întâmplare acele informații, credeți-mă”, a mai afirmat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite