Carnea de miel s-a scumpit în târguri. „Știe cineva cum se crește, cât am cheltuit până acum?!”

0
Publicat:

Au început sacrificările în târgurile care și-au autorizat astfel de puncte, iar prețul cărnii de miel este cu 10-15 lei și chiar 20 lei/kg mai mare decât cu trei săptămâni în urmă, când s-au vândut primii miei.

Producătorii țin la preț, chiar dacă se uită mult după clienți. În cel mai mare târg de săptămână din Olt, târgul din Osica de Sus, la punctul de sacrificare se merge cu speranțe mari, risipite însă repede. Oamenii trec, întreabă de preț, mai zăbovesc o vreme în speranța că producătorii mai lasă la preț, și dacă nu au câteva sute de lei în buzunar își văd de drum.

„Astăzi ăsta e prețul. 40-45 lei (n. red. - kilogramul). Dacă om vinde și la alt preț, om mai vedea. Acum, că s-a vândut mai ieftin, că... Nu ne mai întrebați dacă vindem, nu se vede?!”, spune amărât un fermier care stă cu un ied sacrificat în brațe și tot nu-i vine să creadă cât de puțini cumpărători sunt.

Producătorii nu au lăsat din preț, în ciuda cererii slabe FOTo: A.M.
Producătorii nu au lăsat din preț, în ciuda cererii slabe FOTo: A.M.

E scump, e scump! Păi, știe cineva cum se crește, cât a fost de mic și cât am cheltuit până acum?! Îngrijire, furajare... Dacă am ține socoteala nu i-am mai ține”, continuă producătorul să-și verse oful.

Producătorii nu au lăsat din preț, în ciuda cererii slabe FOTo: A.M.
Producătorii nu au lăsat din preț, în ciuda cererii slabe FOTo: A.M.

Printre cumpărători sunt și oameni care și-au făcut calculele de acasă și nu-i ia prin surprindere prețul. „Pe ăsta mi-l puneți”, spune cumpărătorul, iar după ce-l urcă pe cântar vine verdictul: „740 lei face”. Mielul este pus într-un sac de plastic și cumpărătorul pleacă mulțumit. Nu toți își permit însă un animal întreg. Se mai întâmplă să se înțeleagă câte doi cumpărători și să-l achiziționeze împreună. Alții își fac planul să mai încerce și în sâmbăta Paștelui, când poate scade prețul. „Eu zic să luați, că noi, cumva, tot îi vindem. Că de acasă, că...”, încearcă fermierii să-i convingă pe cumpărători.

„Mai bine cumpărăm un curcan”

În același târg, cu trei săptămâni în urmă, când a început vânzarea mieilor în carcasă, prețul pentru carnea de ied pornea de la 25 lei/kg, iar pentru miel de la 25-30 lei/kg. „Vezi? Vezi? De ce n-am luat atunci?”, apar și discuțiile.

„Mai bine cumpărăm un curcan, e și carnea mai ușoară”, se aude de altundeva, deși este clar că decizia nu se ia cu inima ușoară.

„Da’ mergeți și căutați și curcan, dacă vă răzgândiți noi tot aici suntem!”, nu cedează crescătorii de animale.

Producătorii nu au lăsat din preț, în ciuda cererii slabe FOTo: A.M.
Producătorii nu au lăsat din preț, în ciuda cererii slabe FOTo: A.M.

Fermierii spun că ar mai lăsa la preț, doar că e singura lor șansă să vândă mieii tăiați, pentru că românii nu se prea înghesuie să cumpere în restul anului, iar ei sunt obligați să-i vândă la export pe bani deloc mulți.

„Dacă nici acum, de Paște, nu se pregătește omul cu masa plină...”, par aceștia convinși că vor avea în cele din urmă clienți, pentru că vor face cumpărătorii comparația cu ce găsesc în magazine și-și vor da seama că tot mai ieftin e la producător.

Observând prețurile pe care marile lanțuri de magazine le-au făcut deja publice pe site-urile proprii tinzi să le dai dreptate fermierilor. Jumătate de miel vrac se vinde cu 39,90 lei/kg (cu reducere pentru clienții magazinului care au card), organele de miel cu 57,90 lei/kg, pieptul de miel cu os cu 47,9 lei/kg, pulpa de miel cu os - 65,90 lei/kg, cotletul de miel cu os – 64,9 lei/kg, ceafa și spata de miel – cu 55,9 lei/kg. În oferta altui magazin regăsim sfertul anterior de miel cu 59,90 lei/kg și la fel este prețul și pentru sfert posterior.

Pentru cei care vor „doar de gust” și nu iau în calcul să cumpere în cantități mari, varianta de a se aproviziona din magazin pare mult mai apropiată de nevoi.

„S-o vinde el la caserolă, poate vă convine și prețul, dar să știți de la mine că gustul adevărat n-o să-l găsiți în ce aduc ăia din import”, aruncă producătorii în joc și cel mai puternic argument.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite