Conferinţa Episcopilor catolici din România, despre orele de educaţie sexuală pentru copii: O încălcare a drepturilor părinţilor

0
0

Comisia pentru învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor catolici din România (CER) a analizat modificările aduse Legii 272/2004 care vizează obligativitatea implementării de ore de educaţie sexuală pentru copii şi a transmis, marţi seară, că o astfel de decizie ar fi trebuit luată după consultarea cu toţi factorii implicaţi, inclusiv Biserica.

Comisia pentru învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor catolici din România (CER) a luat act de modificarea făcută de Parlamentul României la Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prin Legea 45/3.04.2020, în special aspectele care vizează obligativitatea implementării de ore de educaţie sexuală pentru copii, în cadrul unor programe privind viaţa şi sănătatea lor.

”Considerăm că:

1. o astfel de modificare ar fi presupus o consultare prealabilă cu toţi factorii sociali implicaţi în elaborarea de programe de sănătate şi de educaţie, între care se află şi Biserica. Ea are competenţa şi obligaţia morală de a se exprima asupra (conţinutului) acestui tip de educaţie.

2. obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor - garantate de Constituţia României şi de legi, precum Legea 272/2004 - de a decide oportunitatea şi modalitatea ţinerii unor astfel de cursuri. Părinţii sunt, în fond, primii responsabili de educaţia copiilor lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri.

3. aceste ore de educaţie sexuală trebuie să aibă un caracter opţional, iar pentru a participa la ele, părinţii să-şi dea acordul scris pentru fiecare copil în parte”, a transmis Conferinţa Episcopilor catolici din România, printr-un comunicat de presă. 

Şi Biserica Ortodoxă a criticat aceste modificări.

Încadrarea obligatorie a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor, consideră Patriarhia, care afirmă că ”identitatea şi viaţa persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală”, iar viaţa are şi o dimensiune spirituală. 

Pe aceeaşi temă: 

Biserica Ortodoxă Română rămâne ultraconservatoare, sfidând cererile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 

Biserica face opoziţie făţişă faţă de OMS şi Klaus Iohannis: Educaţia sexuală în şcoli să fie materie opţională. „Un atentat la inocenţa copiilor”

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri