Biserica face opoziţie făţişă faţă de OMS şi Klaus Iohannis: Educaţia sexuală în şcoli să fie materie opţională. „Un atentat la inocenţa copiilor”
0Patriarhia Română vrea ca educaţia sexuală în şcoli să aibă caracter opţional pentru a nu „atenta la inocenţa copiilor” şi pentru a nu-i „marca pe viaţă”. Solicitarea vine după ce preşedintele României a promulgat legea privind obligativitatea organizării în unităţile de învăţământ a unor programe pentru viaţă şi sănătate, care includ şi ore de educaţie sexuală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne-a cerut ca această materie să fie obligatorie.
„Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pe aceştia pentru întreaga viaţă. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite ţări au demonstrat că o astfel de abordare a educaţiei copiilor a avut ca urmare începerea vieţii sexuale mai devreme, cu implicaţiile de rigoare, fără vreo îmbunătăţire în plan social”, se arată într-unn comunicat al Patriarhiei Române.
Reprezentanţii Bisericii fac referire la un studiu din SUA care arată că programele de educaţie sexuală în şcolile publice nu ar fi eficiente, iar unele au dus chiar la creşterea ratei sarcinilor la adolescenţă, la reducerea vârstei debutului sexual, precum şi la „comportamente sexuale riscante”.
Patriarhia menţionează că în unele state ale Uniunii Europene educaţia sexuală este organizată în cadrul altor discipline şcolare - Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar în altele ca disciplină distinctă neavând caracter obligatoriu - Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia.
Tocmai acest argument i-a determinat, însă, pe specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să ceară decidenţilor români să introducă materia Educaţia sexuală ca materie obligatorie, arătând că în Portugalia copiii învaţă încă de la vârsta de cinci ani despre relaţii de prietene, consimţămât şi sexualitate, iar în Spania, Italia şi Cipru, de la paisprezece ani.
Cu toate acestea, Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.
Elevii „învaţă” de pe net, iar statul pierde bani
În opinia specialiştilor, adolescenţii români învaţă despre sex din filmele pornografice şi de pe internet, lucru care le afectează percepţia despre relaţii. Fără o informare corectă, adolescentele ajung să aibă sarcini nedorite iar tot mai mulţi adolescenţi suferă de boli cu transmitere sexuală. Toate astea au un cost real asupra sistemului de sănătate.
Din 2001, în Estonia, educaţia sexuală este materie obligatorie în şcoli. Opt ani mai târziu, în 2009, deja se constata, la tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani, reducerea cu 43% a cazurilor noi de sifilis iar cu 96%, cazurile de HIV-SIDA.
Un program şcolar şi intracurricular de educaţie sexuală ca al estonienilor ne-ar costa mai puţin de două milioane de euro, iar dacă România l-ar implementa „ca la carte”, statul român ar economisi 670.000 de euro anual, arată analiza Adrianei Radu. În prezent, România pierde anual bani pentru sarcini şi naşteri la minore, pentru susţinerea tinerilor cu HIV/SIDA, pentru abandonul şcolar în urma unei sarcini nedorite şi pentru copiii abandonaţi în centrele de plasament
Lipsa educaţiei sexuale poate duce la abandon şcolar
Abandonul şcolar este un alt rezultat al sarcinilor nedorite la minore. „Să ne gândim comparativ la care sunt costurile statului pentru a asigura educaţie sexuală şi cât ajunge să câştige acesta datorită elevelor care ajung să îşi termine studiile, nefiind nevoite să renunţe la şcoală”, a precizat Andrei Mihai Tănase, Asociaţia Elevilor din Constanţa. Acesta a prezentat cazul unei eleve care a născut la vârsta de 14 ani şi a fost obligată de tatăl ei să abandoneze şcoala. „Trebuie să lucrăm la prevenţia acestui fenomen şi astfel, vom asista la scăderea ratei părăsirii timpurii a şcolii, la momentul de faţă 18,1% în România”, a mai spus Tănase.
Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.
„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”, se arată în lege.