Video Condiția esențială pentru ca un agresor să fie monitorizat cu brățară electronică. Ce trebuie să știe victimele
0Numărul cazurilor de violență domestică este în creștere, femeile fiind principalele victime. De marți, 1 octombrie 2024, agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice. Dispozitivele se montează însă în anumite condiții, iar victima joacă un rol important.
Conform datelor Inspectoratului de Poliție Județean Olt, în primele opt luni ale acestui an polițiștii au intervenit, în medie, la peste șapte cazuri de agresiune domestică în fiecare zi. Din mediul rural au venit cele mai multe seizări - 971, în timp ce din urban au fost făcute 781. În 272 cazuri au fost emise ordine de protecție provizorii împotriva agresorilor, dintre acestea 93 fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
Îngrijorător este faptul că datele arată o creștere a acestui fenomen, fiind cu aproape un sfert mai multe cazuri de violență (834) decât în perioada similară a anului trecut (676).
„Un număr mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Inspectoratul de Poliție Județean Olt”, a declarat șeful IPJ Olt, cms. șef Ionuț Ilinca. A cresccut cu peste 100 numărul de agresiuni, faptele de amenințare au fost de aproape două ori mai multe în primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2023, iar aproape de trei ori mai mulți agresori au încălcate ordinele de protecție (83 de încălcări, față de 30 în 2023).
Mai mult de un agresor din trei a încălcat măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, arată datele IPJ Olt.
De marți, 1 octombrie 2024, încălcarea ordinului de protecție va fi mult mai ușor de constatat de către polițiști, devenind operațional Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Acesta va fi folosit atât în cazurile de violență domestică, dar și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.
Cu brățară electronică vor putea fi urmăriți pe viitor și agresorii cercetați în alte cazuri de agresiune decât cele de violență în familie. Pentru a putea asigura implementarea acestui sistem (SIME) polițiștii au însă nevoie de colegi noi, la acest moment posturile existând în schemă, însă nu și polițiștii în teren.
Acordul victimei, necesar pentru montarea brățării
Brățările electronice le vor fi montate agresorilor în acele situații în care se emite un ordin de protecție provizoriu. Nu se solicită acordul agresorului, în schimb este necesar ca victima să își dea acordul pentru folosirea acestui sistem de monitorizare.
„Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, respectiv respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar și controlului judiciar sub cauțiune. Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli”, precizează polițiștii.
Vor ști identitatea persoanei supravegheate și a celei protejate doar acei polițiști care au semnalat cazul, polițiștii care monitorizează dispozitivele cunoscând identificatoarele (ID-urile) aparatelor, nu și datele purtătorilor de brățară electronică.
„Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/ persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. (...) După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate”, mai precizează polițiștii.
Femeile, principalele victime
Polițiștii de ordine publică sunt cei care vor monitoriza agresorii și persoanele protejate. Brățara îi este montată agresorului imediată după emiterea ordinului de protecție provizorie. După cinci zile o instanță de judecată poate confirma ordinul de protecție provizorie, transformându-l în ordin de protecție, sau îl poate infirma. Instanța poate confirma continuarea monitorizării prin brățară electronică sau poate dispune, după caz, ca monitorizarea să înceteze.
„Dacă agresorul nu dorește ca acel dispozitiv să-i fie montat săvârșește fapta prevăzută în legea 217, de nerespectare a ordinului de protecție, care este o faptă penală, putând ajunge inclusiv la măsuri preventive. Nu se poate sustrage”, a explicat Ștefan Mutu, șeful Serviciului Cabinet din cadrul IPJ Olt.
Brățara i se montează agresorului în zona gleznei. În momentul în care este închisă pe gleznă se activează automat, iar dispeceratul SIME va face conexiunea între brățară și cele două telefoane, dar și conexiunea cu dispeceratul, care va avea în permanență localizarea telefoanelor. În caz de alertă, din dispecerat se direcționează către victimă un echipaj și estte minitorizat și agresorul, a explicat Lidia Dorobanțu, ofițer coordonator violență domestică în cadrul serviciului Ordine Publică. Există două grade de alertă: cea de propiere, ceea ce însemană că agresorul sau victima au încălcat distanța dispusă de polițist cu ocazia emiterii ordinului de protecție provizorie, iar o altă alertă este cea care semnalează întreruperea comunicării brățării cu dispeceratul SIME. Telefoanele nu pot fi folosite decât pentru a lua legătura cu polițiștii care monitorizează cazul.
Odată montate, dispozitivele pot fi scoase doar printr-o decizie a procurorului sau a unei instanțe de judecată.
Femeile continuă să fie principalele victime ale violenței în familiie, urmate de copii și de persoanele vârstnice (părinți, bunici). Ce se întâmplă însă diferit în ultimii ani, spun polițiștii, este faptul că victimele sunt cele care rămân în majoritatea covârșitoare a cazurilor în locuință, iar agresorii sunt cei obligați să plece. Autoritățile locale sunt, la rândul lor, obligate să le asigure agresorilor un adăpost dacă aceștia nu au variantă, însă, au mai spus reprezentanții IPJ Olt, în cazurile instrumentate în acest județ nu s-au confruntat cu astfel de cereri.
Un caz de violență domestică grav petrecut în Olt s-a sfâșit cu decesul victimei. Femeia semnalase comportamentul agresiv al partenerului său de viață, însă, spun polițiștii, aceasta a refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu. În urma unui scandal, femeia a plecat de acasă. Soțul său a urmărit-o și, pe o stradă din Drăgănești-Olt, a înjunghiat-o, victima decedând. Agresorul era cercetat și într-un dosar în care chiar fiica lui îl acuzase de viol.