Cod portocaliu de caniculă în câteva judeţe din ţară, joi şi vineri. Temperaturile pot ajunge la 40 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri o avertizare de cod portocaliu de caniculă, valabil în intervalul 8-9 august. Totodată, ANM a emis şi o avertizare de cod galben, valabilă în perioada menţionată.

Potrivit meteorologilor, în următoarele două zile vremea va fi călduroasă în toată ţara.

Astfel, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi canicula se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pe de altă parte, în Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea vestică a Munteniei va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăşi 36 - 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Sfaturile medicilor în perioada caniculară

Specialiştii au formulat o serie de recomandări pentru această perioadă, atenţionând românii, dar mai ales bolnavii cronici şi pe cei care suferă de afecţiuni psihice, să evite să iasă afară pe caniculă şi să-şi ia medicamentele. De asemenea, medicii susţin că ar fi bine, pe cât posibil, să se evite plimbarea prelungită prin soare între orele 11 şi 18.



Totodată, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

În plus, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Trebuie evitat consumul de alcool

Potrivit medicilor, trebuie evitat consumul de alcool, dat fiind faptul că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

De asemenea, sunt necesare ţinutele adecvate perioadei de caniculă: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie.

În caz că apar probleme deosebite, cei afectaţi trebuie să meargă la medic.

d
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite