Ce ar trebui să spui la interviul de angajare dacă ai fost concediat: „mai puțin înseamnă mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderea locului de muncă nu este niciodată ușoară. Dificultăților financiare și emoționale li se adaugă presiunea găsirii unui nou loc de muncă, mai ales când știi că vei fi întrebat ce s-a întâmplat cu ultimul tău job. Business Insider arată ce ar trebui să spui la noul interviu.

 Ceea ce spui despre fostul job la noul interviu e important. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Ceea ce spui despre fostul job la noul interviu e important. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Trainerii de carieră amintesc că potențialii angajatori sunt mai înțelegători cu disponibilizările în grup decât cu concedierile individuale și că este mai ușor de explicat pierderea unui loc de muncă atunci când mulți dintre colegii tăi au rămas fără job decât atunci când ești singurul care trebuie să plece.

Marie G. McIntyre, consilier de carieră spune că, în multe cazuri, „concedierile nu au ca scop să te elimine pe tine, ci postul”, iar un narativ care să urmeze această direcție ar fi util.

Dorianne St Fleur, o altă specialistă în domeniul carierelor, sugerează să abordezi discuția astfel: „Echipa mea a fost afectată de concedierile în masă și, din păcate, a trebuit să ia unele decizii în ceea ce privește angajările și resursele, astfel că rolul meu a fost eliminat”.

În cazul în care ai fost angajat mai recent sau ai ocupat o poziție mai nouă, te-ar putea ajuta să menționezi și acest lucru, deoarece astfel de factori pot explica mai ușor concedierea ta fără a te pune într-o lumină negativă.

Ai putea menționa dacă ați „supraviețuit” unor runde anterioare de concedieri înainte de a fi concediat. Faptul că nu ai fost disponibilizat printre primii ar putea să arate că „aveai o relație bună cu șeful tău și că ai putea fi un un fel de performer de top”, spune St Fleur.

Cum să procedezi în situația în care ai fost concediat

Dacă ești concediat, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci este să negociezi modul în care plecarea ta va fi prezentată potențialilor angajatori, spune McIntyre.

Dacă este posibil, convinge-ți angajatorul să te lase să demisionezi, în loc să te concedieze sau să fie de acord să discute despre concediere ta cu viitorii potențiali angajatori ca fiind „o decizie reciprocă”. Ideal ar fi să obții o scrisoare de recomandare care să prezinte motivul convenit, pe care să o poți folosi atunci când candidezi pentru un alt job, spune McIntyre.

La noul interviu de angajare poate fi util să descrii concedierea ca fiind „o decizie reciprocă”, spune St Fleur.

Când vorbești despre fostul job, mai puțin înseamnă mai mult

Amintește-ți că, atunci când vorbești despre pierderea unui loc de muncă, „mai puțin înseamnă mai mult”, spune St Fleur, potrivit Business Insider.

Specialista recomandă să abordezi pe scurt plecarea de la fostul angajator și să direcționezi rapid conversația înapoi la rolul în cauză.

Potrivit consilierei, un răspuns de genul următor ar fi cel mai indicat: „Nu mai lucrez în cadrul companiei. Am plecat în octombrie și, în prezent, caut un rol în care să am oportunități de a-mi folosi punctele forte în X, Y și Z, motiv pentru care compania dvs. și acest post sunt atât de atractive pentru mine”.

Reține că important este să te concentrezi asupra drumului pe care îl ai de parcurs atunci când ai pierdut un loc de muncă, pentru că disponibilizarea/concedierea nu înseamnă că nu meriți un alt job.

St Fleur subliniază că felul în care te raportezi la concediere „are un impact asupra întregului tău proces de căutare a unui loc de muncă".

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite