Cum să răspunzi profesionist la întrebarea „De ce dorești să părăsești jobul actual?”. Ce nu și-ar dori angajatorul să audă

0
Publicat:

Atunci când participi la un interviu de angajare, printre cele mai comune întrebări pe care le primești este „De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?”. Orice intervievator va pune această întrebare la un interviu de angajare. Angajatorii vor să știe de ce vrei să pleci de la un loc de muncă, pentru a ști ce anume contează pentru tine la un job și cum poți gestiona situațiile mai puțin confortabile, notează bestjobs.eu. 

Cum să răspunzi profesionist la întrebarea „De ce dorești să părăsești jobul actual?”
Cum să răspunzi profesionist la întrebarea „De ce dorești să părăsești jobul actual?”

Dincolo de salariu sau de alte beneficii pe care le ai la job, recruiterii vor pune această întrebare la interviu pentru a afla ce anume te motivează cu adevărat să schimbi locul de muncă. Ei vor să vadă dacă este vorba despre faptul că te aliniezi sau nu cu organizația, cu managementul acesteia. 

De asemenea, vor să descopere ce abilități ai și ce anume vei aduce nou la jobul curent, dar și care sunt lucrurile pe care nu le poți gestiona sau care îți produc dificultăți în postul actual.

Există mai multe moduri în care poți răspunde la această întrebare. Așa că ia-ți timp să-ți pregătești răspunsul, pentru a avea mai multă claritate atunci când mergi la interviul de angajare. 

Atunci când dai un răspuns la această întrebare, este important să te gândești care sunt motivele reale pentru care vrei să pleci de la jobul curent, însă să te concentrezi pe aspectele pozitive atunci când formulezi un răspuns, și nu pe cele negative. Nu-ți vorbi actualul angajator de rău – acest lucru nu va fi văzut drept ceva pozitiv. 

Câteva motive frecvente pentru care angajații vor să schimbe locul de muncă sunt: 

  • Dorința de a evolua și de a învăța;
  • Dorința de a face o schimbare în carieră;
  • Dorința de a avea mai puține responsabilități;
  • Dorința de relocare;
  • Dorința de a dobândi abilități noi;
  • Dorința de a avea mai multe responsabilități;
  • Dorința de a schimba mediul de lucru, de a cunoaște oameni noi, organizații noi, de a progresa în carieră;
  • Dorința de a schimba domeniul de activitate cu totul.

Dorința de a evolua și de a învăța

În funcție de cum este structurată o companie, unele oferă mai multe oportunități de creștere decât altele. Dacă te regăsești în situația în care vrei o creștere în carieră, poate să-ți ofere mai multe provocări ideea de a schimba compania pentru care lucrezi – acesta fiind un motiv frecvent întâlnit pentru care cineva și-ar dori o schimbare profesională. Iată cum poți formula un astfel de răspuns:

„Îmi iubesc rolul și colegii, dar am ajuns într-un punct în care simt că nu există mai multe oportunități de creștere în echipa mea. Îmi puteți spune un pic mai multe despre care sunt oportunitățile de creștere pentru acest job, și ce face compania pentru a dezvolta carierele angajaților?”

Dorința de a schimba domeniul de activitate cu totul

Este deja comun pentru oameni să exploreze diferite joburi și cariere în decursul vieții. Fie că vrei să reiei studiile, să schimbi industriile sau să schimbi ceea ce lucrezi, schimbarea carierei este un exemplu foarte bun legat de ce poți dori un nou job:

„Caut o oportunitate nouă care nu există la compania mea, unde mă pot dezvolta și îmi pot extinde abilitățile de account management.”

O alternativă mai bună

Poate cauți să-ți schimbi jobul doar pentru că ai găsit o alternativă mai bună, fie că e vorba de un salariu mai mare, de oportunități de creștere, de o potrivire mai bună cu valorile companiei sau de un mediu de lucru multicultural.  

„Cu toate că am învățat destul de multe la compania unde lucrez, din cercetările mele despre această oportunitate, pot vedea că poziția este mai bună pentru felul în care vreau să cresc în carieră – mai specific să colaborez cu echipe multi-funcționale pentru a dezvolta produse inovative pentru utilizatori.”

Concedierea

Chiar dacă este un motiv mai puțin pozitiv, este important să fii sincer cu tine și cu angajatorul. Poți menționa acest lucru într-un mod frumos și pozitiv.

„Uitându-mă în urmă, înțeleg că fostul meu angajator și cu mine aveam așteptări diferite despre ce înseamnă succesul în rolul meu. Când reflectez asupra acestei experiențe, realizez că sunt lucruri pe care le puteam face diferit. Am învățat multe, și sunt entuziasmat de oportunitatea de a aduce acea maturitate la următorul meu job. Acest rol se aliniază cu abilitățile mele și cu competențele mele, dar și cu direcția în care aș vrea să meargă cariera mea.”

Răspunsuri pe care ar trebui să le eviți

Atunci când vrei să răspunzi cu sinceritate la această întrebare, încearcă să eviți răspunsurile mai negative despre actualul tău angajator, dar și răspunsurile prea vagi sau prea detaliate. Iată câteva greșeli pe care ar fi bine să le eviți atunci când răspunzi la această întrebare:

  1. Evită să spui ceva care sugerează că te vei strădui să performezi bine la compania ta viitoare. De exemplu, următoarele răspunsuri sunt motive rele pentru a-ți părăsi poziția curentă: să nu te înțelegi cu șeful sau colegii, că faci greșeli frecvente la muncă, că nu performezi bine în compania curentă.
  2. Evită un răspuns care nu este legat de muncă: vrei un drum mai scurt, un salariu mai mare sau mai puține ore de muncă. 
  3. Nu-ți vorbi de rău actualul angajator: nu este profesionist din partea ta să-ți vorbești de rău actualul angajator, și acest lucru ți-ar face și ție o imagine greșită. 
  4. Nu lista prea multe motive pentru care vrei să pleci din compania respectivă și nu vorbi mai mult de un minut: Încearcă să menții răspunsul scurt, iar dacă ai mai multe motive pentru care vrei să pleci de la jobul actual, alege unul, pe cel care ți se potrivește cel mai bine. 
Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite