Cât de sigure sunt marile orașe pentru copiii românilor. Psihiatru: „Nu se știe ce se întâmplă în spatele geamurilor foliate”

0
Publicat:

În ultimii ani, marile orașe din România au reușit să se clasifice pe locuri foarte bune în topul celor mai sigure orașe din lume. Astfel, Cluj Napoca, Timișoara, București sau Iași sunt considerate unele dintre cele mai sigure orașe din țară și chiar din Europa.

Panoramă Cluj Napoca SURSĂ Shutterstock
Panoramă Cluj Napoca SURSĂ Shutterstock

Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu au fost luate în calcul toate aspectele necesare și că se vorbește, în mare măsură, doar despre infracționalitate.

Mai sunt marile orașe sigure pentru copiii românilor?

Chiar dacă clasamentele europene ne arată că multe orașe din România sunt considerate foarte sigure, medicii psihiatri susțin că sunt foarte mulți factori care trebuie să fie luați în calcul. 

Astfel, un oraș „vicios” nu poate fi considerat sigur, mai ales pentru tinerii neformați.

Contează foarte mult problematica legată de consum de alcool, droguri sau jocuri de noroc. Acestea schimbă microclimatul într-o localitate.  Când există multe săli de jocuri, baruri pe stradă, acest lucru are un impact mare asupra populației, mai ales asupra tinerilor. Putem vorbim mai ales de consumul de droguri, care viciază climatul dintr-un oraș. Datele problemei se schimbă cu totul, pot apărea persoane cu manifestări agresive, pot influența și alte persoane”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

Totodată, medicul ieșean susține că tinerii sunt cei mai afectați de factorii menționați, care pot influența siguranța dintr-un oraș.

În orașele mari există și nu există siguranță. Nimeni nu știe ce se întâmplă în spatele geamurilor foliate ale sălilor de jocuri  de noroc. Mulți părinți nici nu știu ce fac copiii lor, care își petrec timpul cu grupurile, cu prietenii. Mulți dintre ei ajung în aceste săli de jocuri. În jurul acestor locații se consumă alcool, diverse substanțe. Educația, informarea și modul în care se pregătește structura educațională a unui tânăr, pentru a nu cădea în plasa aceasta seducătoare, plină de promisiuni și câștiguri. În realitate, lucrurile merg într-o singură direcție: profitul celor care dețin astfel de locuri”, adaugă medicul ieșean.

Cele mai sigure orașe din România

Când vine vorba despre capitolul siguranţă, România stă destul de bine. Nu mai puţin de cinci oraşe de la noi din ţară au reuşit să se claseze în TOP 100, fiind considerate sigure pentru cetăţeni.

Conform clasamentului intocmit de Numbeo, cea mai bună clasare a obţinut-o oraşul Cluj-Napoca, care ocupă poziţia cu numărul 25 în acest top. Acesta este urmat de un alt oraş important al României, Timişoara, care ocupă locul 32. Braşovul este un alt punct de reper când vine vorba despre oraşe în care cetăţenii se simt în siguranţă, ocupând poziţia cu numărul 54. Capitala României, Bucureşti, este pe locul 66, în urcare cu o poziţie faţă de clasamentul anterior. Iaşiul, capitala Moldovei, a reuşit să se claseze pe poziţia cu numărul 88, fiind considerat un oraş foarte sigur pentru cetăţeni.    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite