Iașiul este pe cale să devină „noul Cluj”. Cum a crescut capitala Moldovei în ultimii ani

0
Publicat:

În ultimii ani, capitala Moldovei a trecut printr-o creștere importantă mai ales când vine vorba despre turism, susțin specialiștii în domeniu. Astfel, Iașiul a ajuns să concureze cu alte mari orașe ale țării, devenind un punct important de atracție.

Centru Iași SURSĂ FOTO Wikipedia
Centru Iași SURSĂ FOTO Wikipedia

Obiectivele turistice, arhitectura deosebită, spațiile verzi dar și imensele clădiri moderne, de birouri, au transformat orașul într-un loc ce combină perfect istoria cu modernul. Totodată, această creștere a adus cu sine și un trai mai scump, acest lucru fiind resimțit mai ales când vine vorba despre piața imobiliară, arată specialiștii.

Turiștii, tot mai atrași de capitala Moldovei

Conform agenților de turism, Iașiul a devenit un pol important pentru turismul din România. De cele mai multe ori, aici ajung cei care doresc un city break. Este vorba atât despre români din alte orașe ale țării dar și despre persoane sosite din alte țări ale Europei, curioase să cunoască capitala istorică a României.

,,De câțiva ani, Iașiul a devenit un important punct turistic pe harta României. Orașul a intrat în atenția turistilor de peste hotare și aici nu ne referim doar la cei veniți din Republica Moldova, a căror prezență a fost mereu o constantă. Vorbim despre turiști din vestul Europei, persoane care sunt atrase de cultură și de istoria acestui oraș. Excursiile de tip city break sunt la mare căutare, mulți considerând că două sau trei zile sunt suficiente pentru a vedea și descoperi Iașiul. Acest lucru se simte și la nivelul hotelierilor, gradul de ocupare fiind tot mai mare de la un an la altul", a precizat Bogdan Diaconu, agent de turism din Iași.

Piața imobiliară a suferit creșteri semnificative în ultimii ani

Conform agenților imobiliari, prețurile unui metru pătrat au crescut considerabil în ultimii doi ani. Astfel, în cele mai multe zone ale Iașiului, acestea s-au majorat cu până la 400 de euro. Pentru toate acestea există și o explicație logică, mai spun specialiștii în domeniu, întrucât Iașiul a cunoscut o puternică dezvoltare când vine vorba despre domeniul IT.

,,Puterea de cumpărare a ieșenilor a crescut în ultimii ani iar acest lucru se datorează și multinaționalelor care și-au făcut loc pe piața din capitala Moldovei. Desigur, un merit îl are și mediul de afaceri privat, care a construit foarte multe clădiri de birouri impunătoare în centrul orașului și nu numai. Practic, Iașiul este un imens campus destinat multinaționalelor. Astfel, industria IT a crescut considerabil în Iași iar angajații au salarii care le permit să achiziționeze apartamente și case. Chiar dacă nu le achiziționează cash, aceștia își permit să plătească un credit. Aceasta ar putea fi o explicație a faptului că Iașiu este într-o continuă dezvoltare când vine vorba despre imobiliare", a precizat Camil Cornea, agent imobiliar din Iași.

Cât costă un metru pătrat în Iași

Agenții imobiliari susțin că, pentru un apartament într-un imobil nou, clienții sunt nevoiți să plătească, în 2023, cu aproximativ 400 de euro mai mult pentru un metru pătrat.

,,În ultimii doi ani s-au înregistrat creșteri considerabile când vorbim de prețuri. Iașiul este tot mai interesant și atractiv pentru tineri. Astfel, în blocurile noi, aflate la periferia orașului, putem cumpăra, acum doi ani, un metru pătrat cu 950-1000 de euro. Acum, în aceeași zonă, prețul pe metru pătrat este de 1.350-1.400 de euro. Vorbim astfel de o creștere importantă", a încheiat agentul imobiliar.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite