Cafeaua artificială, noua reuşită a unei echipe de cercetători finlandezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP / Un cercetător al centrului finalndez VTT testează gustul şi mirosul cafelei artificiale - 25 octombrie 2021
FOTO: AFP / Un cercetător al centrului finalndez VTT testează gustul şi mirosul cafelei artificiale - 25 octombrie 2021

O echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda a reuşit să dezvolte o tehnică de producţie a cafelei într-un mod mai durabil, comparativ cu plantaţiile tropicale, relatează Digi24.

Obţinută sub formă de pudră, în loc de boabe, aceasta poate fi preparată la fel ca o cafea obişnuită, asigură cercetătorii. Cafeaua lor are în spate aceleaşi principii ale agriculturii celulare care sunt din ce în ce mai des folosite pentru a produce carne artificială în laborator, ce nu implică sacrificarea animalelor. Aceasta din urmă a fost autorizată în 2020 pentru vânzare de către autorităţile din Singapore, o premieră la nivel mondial.

''Este cu adevărat cafea, pentru că în produs nu există altceva decât materie de la cafea'', a declarat coordonatorul echipei de cercetare, doctor Heiko Rischer, pentru AFP, preluat de DIGI24.

Noul produs  nu este măcinat, ci rezultă dintr-un grup de celule obţinute dintr-o plantă de cafea, în condiţii de temperatură, lumină şi oxigen strict controlate într-un bioreactor. Odată prăjită, pudra poate fi preparată exact la fel ca şi cafeaua obişnuită.

Pentru echipa condusă de Rischer, de la institutul finlandez de cercetări tehnice VTT, această tehnică este o soluţie pentru probleme de natură ecologică asociate cafelei, a cărei producţie globală se ridică la aproximativ 10 milioane de tone de boabe.

''Cafeaua este, desigur, un produs problematic'', a precizat specialistul, în special din cauza încălzirii globale. Acest lucru face ca plantaţiile existente să fie mai puţin productive şi, astfel, îi determină pe fermieri să defrişeze mai multe suprafeţe de pădure tropicală în vederea dezvoltării unor noi culturi.

Echipa finlandeză efectuează în prezent o analiză mai aprofundată a durabilităţii produsului obţinut, în cazul în care acesta ajunge să fie produs pe scară largă.

''Cunoaştem deja că amprenta noastră asupra apei, de exemplu, este mult inferioară comparativ cu ceea ce este necesar pentru cultivarea câmpurilor'', a explicat Rischer. Tehnica ar necesita, de asemenea, mai puţină mână de lucru în comparaţie cu producţia cafelei tradiţionale.

"Cafeaua celulară" este mai puţin amară decât cafeaua obişnuită

Proiectul are o importanţă deosebită în Finlanda, care, potrivit analiştilor de la Statista, se plasează printre ţările cu cel mai mai ridicat consum de cafea din lume, cu o medie de zece kilograme de persoană pe an.

Până în prezent, doar specialiştii din cadrul unui grup de ''experţi senzoriali'', special instruiţi, au voie să guste această nouă băutură, datorită statutului acesteia de ''aliment nou''.

''Cafeaua celulară este mai puţin amară decât cafeaua obişnuită'', a declarat Aisala, potrivit căreia aceasta are un conţinut puţin mai mic de cofeină. Gustul ei fructat este, de asemenea, mai puţin pronunţat.

''Trebuie să admitem că nu suntem prăjitori profesionişti şi că o mare parte din crearea aromelor are loc în timpul procesului de prăjire'', a recunoscut Rischer.

Cafeaua de laborator ar putea ajunge în magazine în cel puţin patru ani

Cercetătorii estimează că va fi nevoie de cel puţin patru ani până când cafeaua de laborator va ajunge pe rafturile magazinelor şi supermarketurilor.

Cu toate acestea, studiile efectuate în Statele Unite şi Canada au scos la iveală neîncrederea publicului, în special a persoanelor vârstnice, faţă de înlocuitorii alimentari cultivaţi în laborator.

În pofida beneficiilor pentru mediu, unii experţi în politici alimentare au atras atenţia că mijloacele de trai ale cultivatorilor de cafea ar putea fi puse în pericol dacă produsele de laborator se răspândesc pe scară largă.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite