Brădişteanu: compatibilitatea pentru transplantul dublu, cord-plămân, mai problematică decât intervenţia în sine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brădişteanu spune că dublul transplant e dificil FOTO Adevărul
Brădişteanu spune că dublul transplant e dificil FOTO Adevărul

Identificarea unor donatori şi receptori compatibili pentru transplantul dublu cord-pulmon este mai dificilă decât intervenţia în sine, spune şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Floreasca, Şerban Brădişteanu.

„Puteam să facem demult (intervenţia, n.r.), nu am făcut-o. Nu am avut donatori şi receptori. Mult mai greu se vor găsi receptori în condiţii de siguranţă. Eu niciodată nu o să fac această operaţie decât în condiţii de maximă siguranţă pentru cel care va primi organul. Totul trebuie să fie foarte bine calculat”, a explicat medicul Şerban Brădişteanu, citat de Mediafax.

Transplantul dublu cord-pulmon este o intervenţie chirurgicală complexă. Dincolo de compatibilitatea pe grupa de sange şi RH, este foarte importantă şi potrivirea ca dimensiune între plămânii donatorului şi cei ai receptorului.

În acest moment pacienţii care au nevoie de un transplant de plămân trebuie să meargă în străinătate, iar intervenţia costă peste 100.000 de euro. În Romania, pe listele de aşteptare sunt peste 20 bolnavi care aşteaptă un transplant de plămân.

Transplantul de cord, reluat la Spitalul Floreasca

Transplantul de cord la Spitalul Floreasca a fost reluat după aproape doi ani, donatorul fiind un băiat de 14 ani, aflat în moarte cerebrală după ce a căzut în casa scărilor, iar primitorul, un bărbat care era pe lista de aşteptare de mai mulţi ani.

Potrivit medicului Victor Zota, coordonatorul echipei naţionale de transplant, familia băiatului şi-a dat acordul să fie prelevate de la acesta cordul, ficatul, rinichii şi corneea.

„Transplantul de cord a fost reluat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală după aproape doi ani în care nu s-a găsit primitor compatibil cu donatorul. Familia unui băiat de 14 ani a înţeles că viaţa acestuia va continua odată cu transplantul organelor vitale unor primitori aflaţi pe lista de aşteptare, astfel că aceştia au acceptat prelevarea cordului, a ficatului, rinichilor şi corneei”, a precizat doctorul Victor Zota.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a început intervenţia de prelevare a cordului, care ulterior va fi transplantat unui bărbat aflat pe lista de aşteptare de mai mulţi ani, a adăugat Victor Zota.

Pe aceeaşi temă:

Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

Coordonatorul naţional pe transplant, medicul Victor Zota, susţine că banii din program există doar pe hârtie şi că are facturi neplătite încă din luna februarie a anului curent.

Ministrul Nicolăescu susţine că a găsit soluţii pentru reluarea transplantului de inimă în România

Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând. Aşa a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu în urma unei şedinţe fulger organizate la sediul Ministerului Sănătăţii unde i-a chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Numărul donatorilor a explodat, dar nu sunt bani de transplanturi

Numărul donatorilor de organe a crescut, dar e nevoie de o rectificare bugetară pentru ca toate operaţiile de transplant să poată fi făcute. În acest moment, multe organe ce ar putea fi folosite pentru salvarea unor vieţi ar putea ajunge la gunoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite