Ministrul Nicolăescu susţine că a găsit soluţii pentru reluarea transplantului de inimă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând la Institutul din Târgu Mureş
Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând la Institutul din Târgu Mureş

Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând. Aşa a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu în urma unei şedinţe fulger organizate la sediul Ministerului Sănătăţii unde i-a chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant, dar şi pe cei ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, institut  închis în 2011 din lipsă de fonduri.

Subiectul principal dezbătut a fost reluarea, după o perioadă îndelungată de întrerupere, a transplantului cardiac la Târgu-Mureş, împreună cu dezvoltarea altor centre de transplant din ţară, inclusiv în domeniul pulmonar. 

“După ce transplantul de cord a fost oficial oprit, s-a mai reuşit totuşi salvarea în acest fel a opt pacienţi. Doi dintre ei au primit inimi noi chiar după închiderea institutului”, a declarat miercuri ministrul Nicolăescu. 

În plus acesta a anunţat că a găsit soluţii pentru redeschiderea unităţii sanitare de la Târgu-Mureş, însă le va face publice după ce va discuta cu membrii Guvernului. „Vreau să propun Guvernului o soluţie legată de transplantul de cord de la Târgu Mureş şi abia după aceea o voi face publică”, a spus Nicolăescu.

Ministrul a precizat că, potrivit statisticilor, de la un donator există probabilitatea să fie recoltat doar ficatul sau rinichiul şi niciun cord.

70 de milioane de lei în plus la bugetul pentru transplant

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a cerut Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) să aibă în vedere realizarea unui registru de donatori şi primitori, să facă o prognoză a intervenţiilor, pe tipuri de organe şi a bugetului aferent.

„Am discutat trei probleme, respectiv situaţia transplantului în România, modalitatea în care poate fi suplimentat bugetul pentru transplant în 2013, cât şi situaţia transplantului de cord, implicit a Institutului din Târgu Mureş”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că au fost identificate „deficienţe la nivelul ANT legate de organizare, logistică şi proceduri legale. În acest context, ANT trebuie să ia în primire gestionarea registrului de donatori şi primitori, ceea ce astăzi nu poate face. Să facă prognoză pe transplant, pe tipuri de organe şi bugetul aferent, să se revadă o serie de norme vechi de 20 de ani”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a precizat că, în ceea ce priveşte bugetul pe 2013, luând în calcul evoluţia intervenţiilor, ar fi nevoie de o suplimentare a bugetului pentru transplant de 70 de milioane de lei.

Reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică în 31 mai proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, conducerea fiind asigurată de un manager şi un comitet director.

Proiectul mai prevede că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse.

Pe aceeaşi temă:

Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

Numărul donatorilor a explodat, dar nu sunt bani de transplanturi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite