Bărbatul care a primit o inimă de copil se simte bine la o zi după transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Şerban Brădişteanu a fost şeful echipei care a realizat operaţia FOTO Adevărul
Doctorul Şerban Brădişteanu a fost şeful echipei care a realizat operaţia FOTO Adevărul

Bărbatul care a primit, vineri, inima prevalată de la copilul de 14 ani se simte bine. La doar o zi după intervenţie a reuşit să se ridice pe marginea patului, însă este monitorizat continuu, a declarat Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Starea pacientului este bună după operaţie, care a durat şase ore. A fost o operaţie dificilă, mai ales pentru că primitorul este mult mai solid decât băiatul de la care a fost prelevat cordul. I-am făcut un nou set de analize în această dimineaţă”, a precizat Brădişteanu, citat de Mediafax.

Pacientul, în vârstă de 45 de ani, avea o suferinţă cardiacă de mai bine de zece ani. Acesta suferise un infarct şi de cinci ani era pe lista de aşteptare pentru transplant. Cea mai mare problemă în această intervenţie a fost statura diferită a copilului şi adultului, a mai spus Brădişteanu.

„Am reuşit să aşezăm inima sănătoasă a copilului într-un corp de aproape 100 de kilograme. Operaţia a decurs normal, pacientul este în echilibru perfect. Sigur că am făcut ajustări de vase. Pacientul va fi urmărit toată viaţa. Pe lotul nostru de transplantaţi, toţi sunt bine verificaţi, ceea ce le-a şi permis supravieţuirea până la 14 ani”, a mai spus medicul Şerban Brădişteanu.

Dacă nu vor apărea probleme, bărbatul ar putea merge acasă în aproximativ două săptămâni.

Transplantul în România, mai ieftin decât în străinătate

Costurile unei operaţii de transplant în România sunt mici comparativ cu cele din străinătate. Dacă un transplant de rinichi în România costă 20.000 de euro, în străinătate variază între 80.000 şi 100.000 de euro.

Un transplant de inimă costă 43.000 de euro în ţară şi 120.000-150.000 de euro în străinătate, iar un transplant de ficat, 65.000-70.000 de euro în ţară, respectiv între 150.000 şi 200.000 de euro în străinătate. De asemenea, un transplant de măduvă costă în ţară 20.000 de euro, iar în străinătate, între 80.000 şi 100.000 de euro.

În prezent,  Ministerul Sănătăţii se află în faza de avizare a criteriilor de acreditare a unităţilor care efectuează proceduri de transplant.

Pe aceeaşi temă:

Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

Coordonatorul naţional pe transplant, medicul Victor Zota, susţine că banii din program există doar pe hârtie şi că are facturi neplătite încă din luna februarie a anului curent.

Ministrul Nicolăescu susţine că a găsit soluţii pentru reluarea transplantului de inimă în România

Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând. Aşa a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu în urma unei şedinţe fulger organizate la sediul Ministerului Sănătăţii unde i-a chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Numărul donatorilor a explodat, dar nu sunt bani de transplanturi

Numărul donatorilor de organe a crescut, dar e nevoie de o rectificare bugetară pentru ca toate operaţiile de transplant să poată fi făcute. În acest moment, multe organe ce ar putea fi folosite pentru salvarea unor vieţi ar putea ajunge la gunoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite