„Boala” RCA se mută pe malpraxis: sunt şi cereri de despăgubire de patru milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii FOTO Mediafax

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat saptamana trecuta un nou proiect de modificare al Legii malpraxisului, care va permite pacientilor sa obtina mai usor daune in urma unei erori medicale si sa nu mai ajunga in justitie de la inceput, prin stabilirea unei proceduri obligatorii de solutionare amiabila cu asiguratorul.

Pacientul nu va plati nimic in cursul procedurii, eliminandu-se taxa de 2.000 de euro pe care acesta trebuia sa o plateasca pentru experti. Plata o va face asiguratorul medicului.

Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator si se urmareste oprirea perpetuarii situatiilor din ultimii 2-3 de ani, cand mai multe spitale au avut conturile blocate sau cand au pierdut sume mari prin plata in solidar pentru despagubirile morale. In ceea ce ii priveste pe asiguratori, acestia vor putea sa negocieze despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.

Secretarul de stat a punctat insa ca aceasta lege nu va putea intra in vigoare anul acesta, ci anul viitor, odata cu reglementarile din sistemul asigurarilor. Insa, desi scopul acestui proiect este de a rezolva o parte dintre problemele birocratice din sistem, pe de alta parte situatia se complica si mai mult daca litigiul dintre pacient medic si asigurator nu se va rezolva amiabil.

Citeşte continuarea analizei pe wall-streeti.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite