Ruperile de nori şi inundaţiile din mai-iunie au produs pagube de peste trei milioane de euro în judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai afectate au fost localităţile Drăguşeni, Matca şi Corod, toate aflate pe cursul pârâului Corozel. De câte ori acesta s-a umflat, a făcut pagube însemnate, atât la locuinţele oamenilor, cât şi la culturile acestora.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus evaluarea pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase în perioada mai-iunie 2013.

Prin ordin de prefect, imediat după producerea acestor evenimente, s-a constituit comisia de constatare şi evaluare a pagubelor generate atât de vântul puternic manifestat în zona de nord a judeţului, pe 23 mai, cât şi de ploile torenţiale de la începutul lunii iunie, comisie formată din specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Consiliul Judeţului, Consproiect şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, cărora li s-au alăturat specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Astfel, în ceea ce priveşte locuinţele, cele mai afectate au fost comunele Drăguşeni, Matca şi Corod, din totalul de cinci locuinţe care nu mai prezintă siguranţă patru fiind la Drăguşeni (afectate de vârtej) şi una la Corod, veche de peste 100 de ani, din paiantă, inundată. Alte 50 de case au suferit avarii diverse (care pot fi remediate), cele mai multe fiind construite în albia majoră a pârâului Corozel, fără autorizaţii.

Vântul puternic a afectat acoperişurile Primăriei Suceveni, Primăriei Oancea, sediului Asociaţiei „Unirea” Suceveni şi sediului Centrului COOP Suceveni, iar Biserica şi Şcoala nr. 3 din Corod au fost inundate.

Au fost afectate în total 164 de poduri şi podeţe, 11,8 km de drum judeţean, 58,4 km de drum comunal, 77,5 km de drumuri săteşti, din cauza reliefului (zonă deluroasă) care a favorizat colectarea apelor pe versanţi şi scurgerea pe drumurile din localităţi, torenţii afectându-le fie prin spălarea pietrişului şi săparea de făgaşe, fie prin colmatare.

Au fost inundate 108 fântâni, iar 100 de păsări au murit înecate (la Negrileşti).

În privinţa suprafeţelor agricole, au fost afectate terenuri de pe raza a 16 unităţi administrativ teritoriale: Bălăşeşti, Bălăbăneşti, Barcea, Bereşti, Cavadineşti, Corod, Frumuşiţa, Ghidigeni, Gohor, Griviţa, Matca, Negrileşti, Slobozia Conachi, Suceveni, Şendreni, Umbrăreşti. Este vorba în total de 1.760 de hectare afectate, pagubele fiind evaluate la 13.498,817 mii lei.

Centralizarea datelor s-a finalizat în cursul zilei de ieri, raportul fiind transmis Ministerului Afacerilor Interne, care va lua o decizie cu privire la posibilitatea aplicării de măsuri financiare pentru susţinerea producătorilor agricoli.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite