FOTO A nins în mai multe zone montane din Apuseni. Care este starea drumurilor

0
0

Vremea rece din ultimele ore a dus la apariţia primei zăpezi, din acest sezon rece, în munţii Apuseni. Meteorologii au emis un cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori în zonele montane din ţară.

A căzut prima ninsoare în Munţii Apuseni. În zona Glăvoi, duminică dimineaţa, s-a aşternut un strat de zăpadă. La peste 1.500 de metri a nins încă de vineri.

Pe pagina de Facebook Munţii Bihor Vlădeasa au apărut mai multe fotografii cu peisaj de iarnă. Salvamontiştii bihoreni susţin că în Vârtop ninge slab, în timp ce vântul suflă cu putere. Tot slab a nins şi la Stâna de Vale.
Chiar dacă plouă abundant şi vântul bate cu putere, deocamdată, în judeţul Bihor nu au fost semnalate problem deosebite.

Drumul care duce din comuna Pietroasa la Cabana Padiş a fost blocată câteva zeci de minute din cauza unui copac căzut peste carosabil. Doi jandarmi montani s-au deplasat la locul cu pricina şi au degajat trunchiul copacului de pe carosabil.

Şoferii care au vrut să ajungă din Vârtop în Arieşeni au fost obligaţi fie să se întoarcă, fie să aştepte. Şi de această dată, drumul între cele două localităţi a fost blocat de câţiva copaci doborâţi de vânt.

După furtuna din luna septembrie, mai multe trasee montane au fost închise sau sunt parţial impracticabile, din cauza copacilor căzuţi. Astfel, salvamontiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze pe munte decât dacă sunt experimentaţi şi bine echipaţi.

Avertizarea ANM tip cod portocaliu de ninsoare şi vânt puternic este valabilă de duminică dimineaţă, ora 10, până luni seară, la ora 23. În acelaşi interval, zonele deluroase şi de câmpie din Bihor se află sub un cod galben de vânt, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

Duminică (29 octombrie) şi luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăşi 80-90 km/h, iar pe creste 100-120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m şi se va depune strat consistent de zăpadă", se arată în alerta emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Totodată, în acelaşi interval, şi restul ţării, inclusiv zona de deal şi de câmpie din Bihor, va fi sub cod galben de vânt, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

"În intervalul menţionat, intensitatea vântului va fi în creştere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 şi 70 km/h şi local 75-85 km/h. Valorile termice vor scădea în toată ţara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzaţiei de rece", a mai transmis ANM.

În regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureş, Transilvania şi zona deluroasă a Crişanei şi a Moldovei se vor semnala precipitaţii mixte.

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri