Avertismentul medicului Emilian Popovici: Shimbările climatice și intervenția asupra mediului pot provoca noi pandemii

0
Publicat:

Schimbările climatice vor duce în viitor nu doar la modificarea anotimpurilor așa cum le știm astăzi, ci și la apariția unor noi virusuri capabile să determine noi pandemii, este avertismentul specialiștilor.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

„Din păcate, acest lucru este adevărat. Și, din păcate, omul și-o face cu mâna lui. Vorbim de o combinație a modificărilor climatice cu agresarea și distrugerea mediului, cu scoaterea diverselor specii din habitatul lor natural,și, practic, această combinație, este «arma» pe care omul și-o pregătește lui însuși”, atrage atenția prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Mecanismul prin care omul contribuie la distrugere

La această armă sinistră se adaugă ca „muniție” tot felul de agenți patogeni noi care vor putea fi generatori de boli. „Este un mecanism foarte simplu prin care omul contribuie la aceste aspecte: pe lângă poluarea cu CO2 de care s-a discutat foarte mult. E vorba de intervenția directă a omului. Omul distruge pădurea amazoniană, să zicem. Distrugând-o, pune animalele domestice în contact cu animalele sălbatice. Animalele domestice preiau patologii de la animalele sălbatice care, altfel, ar fi rămas acolo”, explică expertul epidemiolog.

Sau, mai spune specialistul, omul preia direct patologia de la animalul sălbatic: „Odată ce agentul patogen se lipește de specia umană, el tinde să se adapteze. Dacă vorbim de virus, el supraviețuiește infectând. În momentul în care își găsește un nou teren de supraviețuire – și asta înseamnă o nouă specie, în cazul acesta specia umană – el caută să se adapteze pentru că nu mai este restrâns la animalul respectiv la care trebuia să facă apel până în acel moment. Omul generează astfel de situații într-o goană nebună după resurse și după bani. Fără a ține cont de consecințe. Oamenii se comportă față de Pământ ca și când ar avea o planetă de rezervă undeva foarte aproape pe care s-ar putea muta după ce o distrug pe aceasta”.

Virusuri și alte microorganisme 

Epidemiologul atrage atenția că pentru a păstra Pământul într-o stare rezonabilă, trebuie să ne schimbăm comportamentul.

 „Mai nou, se discută despre ciuperci, despre fungi. Și de posibilitatea ca acești fungi care sunt deosebit de adaptabili să facă o trecere din ce în ce mai semnificativă către specia umană tot printr-un mecanism facilitat de om. (...) Vă voi da un exemplu de la micro la macro, ca să-și dea seama oamenii despre felul în care se produc aceste fenomene. Pentru că nu le produce nimeni în niciun laborator, să fie clar. Natura este cel mai mare și cel mai redutabil bioterorist! Dar în ce context? În contextul în care omul intervine și produce dezechilibrele. Orice intervenție în echilibrul natural duce la necaz, la dramă, la tragedie. De exemplu, un fung foarte comun este candida. Fie că discutăm de candida albicans sau de candida auris, se știe că ea coexistă cu noi, că se găsește pe tegumente, pe mucoase și, în mod obișnuit, în flora vaginală, și nu ridică niciun fel de probleme. Sau nu ridică probleme atâta vreme cât sistemul imun și starea de sănătate a omului este bună. Ei bine, în momentul în care aceeași candida – printr-o intervenție, printr-o plagă chirurgicală, pătrunde în organism – deci, îi facilităm o schimbare de situație – ea devine letală. Dă o afectare multiorgan care, în frecvente cazuri, e letală”, spune medicul.

Acesta este un exemplu la nivel micro, punctează specialistul: „La nivel macro, lucrurile se petrec după același mecanism, doar consecințele sunt mult mai dramatice. Dacă vorbim iarăși de ceva foarte banal și tot de intervenția omului și tot despre creșterea temperaturii în mediu, prin fenomenele meteorologice neprevizibile – cum sunt, de exemplu, inundațiile – apar mucegaiurile din ce în ce mai aproape de om și în mod constant aproape de om. Și, vedeți, nu doar virusurile fac trecerea pe un alt mediu de supraviețuire, ci și aceste ciuperci pot să facă aceeași trecere, dacă li se creează situația favorabilă. Sunt multe de discutat despre virusuri, despre bolile emergente, reemergente, pentru că intervenția omului a dus la înrăutățirea evoluției în aproximativ 200 de boli. Adică nu 5, nu 10, nu 20! E vorba de 200 de boli!”, a conchis epidemiologul.

Originea virusului SARS-CoV-2, necunoscută

În urmă cu trei ani, pandemia produsă de virusul SARS-CoV-2 a bulversat viața la nivel global. Virusul a fost identificat pentru prima dată într-o piață de animale din orașul chinez Wuhan, în decembrie 2019. Oamenii de știință suspectează că virusul, cel mai probabil, s-a transferat de la lilieci la oameni, prin intermediul unui alt animal, înainte de a se împrăștia în întreaga lume și de a ucide aproape 7 milioane de persoane. Cu toate acestea, până acum, originea SARS-CoV-2 a rămas necunoscută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite