Cum ne vom apăra de viitoarea pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista agenților patogeni cu risc de a provoca noi epidemii și pandemii va fi actualizată, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. 300 de experți vor studia amenințările ce ar putea apărea de la virusuri necunoscute.

Maladia X va da următoarea pandemie Foto: Shutterstock
Maladia X va da următoarea pandemie Foto: Shutterstock

Cercetătorii vor analiza datele medicale asociate cu peste 25 de familii de virusuri și de bacterii și îşi vor concentra atenţia mai ales asupra „maladiei X”, declanşată de un agent patogen încă necunoscut, potrivit AFP.

Obiectivul urmărit de Organizația Mondială a Sănătății, OMS, este acela de a actualiza lista de germeni potențial periculoși și de a o folosi pentru ghidarea cercetării, dezvoltării și a investițiilor care să ajute la obținerea rapidă a unor teste, vaccinuri și tratamente.

Analiza va identifica punctele slabe

„Identificarea agenţilor patogeni şi a familiilor virusurilor prioritare pentru cercetare şi dezvoltarea unor contramăsuri sunt esenţiale pentru o reacţie rapidă şi eficace la epidemii şi la pandemii. Fără investiţii importante în cercetare şi dezvoltare făcute înaintea pandemiei de COVID-19, nu ar fi fost posibil să fie puse la punct vaccinuri sigure şi eficiente într-un timp-record”, a argumentat directorul pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, Michael Ryan. În analiza pe care o vor face, experţii vor determina, pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, lacunele ce există în domeniul cunoştinţelor şi priorităţilor care privesc cercetarea medicală.

„Lista agenţilor patogeni prioritari a devenit o referinţă pentru comunitatea oamenilor de ştiinţă”, indicând „unde trebuie concentrate eforturile pentru a gestiona următoarea ameninţare”, a explicat Soumya Swaminathan, cercetător-şef în cadrul OMS.

Lista revizuită a agenţilor patogeni ar urma să fie făcută publică înainte de aprilie 2023. Pentru prima dată, lista a fost publicată în 2017. Acum, ea cuprinde COVID-19, virusul Ebola, febra Lassa, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), virusurile Zika şi Nipah, precum şi „maladia X”.

Expert:”Sunt șanse de a se ajunge la ceva concret”

Potrivit dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, în urmă cu cinci ani, OMS proclama boala X drept entitatea, atunci necunoscută, dar care într-o zi ar putea pune probleme majore pentru populație. „Acea zi a venit trei ani mai târziu, iar boala are și un nume: COVID-19. Deși lansată cu scopul de a crește vigilența și de a stimula colaborarea și cercetarea pentru evitarea efectelor la nivel individual și de societate, demersul legat de boala X a rămas mai degrabă un exercițiu de PR. Nimic din ce a asociat acest proiect nu ne-a ajutat în lupta împotriva pandemiei”, a subliniat medicul.

Cu toate acestea, demersul OMS nu este în niciun caz inutil: „Reluarea temei, acum, de către OMS, are evident sens și temei, ba chiar și mai multe șanse de a ajunge la ceva concret în perspectiva altor amenințări pentru sănătatea publică, pe viitor. Și asta deoarece în timpul pandemiei a trebuit să învățăm ce înseamna cu adevărat supravegherea circulației agenților patogeni, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor de vârf, precum secvențierea genomică. Pe modelele de bune practici în acest sens, de exemplu din Africa de Sud, se pot construi cu adevărat relevanța și utilitatea unui proiect precum boala X”, a adăugat dr. Geantă.

Expertul a adăugat că agentii patogeni trebuie abordaţi folosind principiile One Health si Planetary Health, care integrează sănătatea umană, animală și a mediului, pentru a asigura maximum de supraveghere și de control asupra germenilor. 

Pandemia de SARS-CoV-2 în cifre

Potrivit datelor OMS, până la 22 noiembrie 2022, în pandemia de SARS-CoV-2 au fost confirmate 635.229.101 cazuri și au decedat 6.602.552 de persoane, la nivel mondial. Numărul dozelor de vaccin administrate a fost de 12.943.741.540. În Europa, numărul cazurilor confirmate a fost de 263.590.132 de persoane, în timp ce în America a fost de 181.344.431. În topul țărilor unde s-au înregistrat cele mai multe infecții se află SUA, cu 97.030.505 cazuri, urmate de India, cu 44.669.715 cazuri și Franța, cu 36.305.148 de cazuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite