Covid-19 bântuie din nou. Românii au uitat de virus, dar doctorii sunt în alertă. Ce se întâmplă în spitale

0
Publicat:

Numărul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 este în creștere în ultima perioadă, susțin cadrele medicale. Acest fenomen este îngrijorător, iar doctorii vin cu explicații, dar și cu o serie de sfaturi.

Test Covid19 SURSĂ Arhiva Adevărul
Test Covid19 SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform specialiștilor, concediile, dar și relaxarea care se resimte în rândul populației pot fi câteva dintre principalele cauze ale creșterii înregistrate.

Românii, relaxați în vacanțe

Creșterea numărului de cazuri se resimte și în Iași. La Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași sunt internați, în acest moment, 32 de pacienți.

,,În ultima perioadă, observăm o creștere relativ alarmantă a numărului de cazuri de pacienți care prezintă simptomatilogie și sunt diagnosticați cu Covid-19. În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt internate 32 de persoane, diagnosticate cu Covid-19. În medie sunt 10 prezentări în triaj pe zi, pacienți cu Covid, dintre care 5-6 cazuri necesită internare. Vorbim despre forme medii, pacienți ce nu necesită terapie intensivă. Aceștia prezintă febră, dureri musculare sau dureri articulare. Acest fapt poate fi explicat prin fenomenul de relaxare când vine vorba despre protecția împotriva virusului. Această protecție este reprezentată în special prin nerespectarea distanțării fizice. Alte explicații pot fi reprezentate de perioada concediilor și de numărul mic de persoane care se testează“, a precizat dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Românii au uitat de măsurile de protecție

Medicii specialiști susțin că românii ar trebui să privească și să trateze, în continuare, cu seriozitate virusul care a determinat la nivel global, până în data de 17 mai 2023, 766.440.796 de cazuri de Covid-19 și 6.932.591 de decese.

Vaccinarea, purtarea măștii de protecție sau evitarea zonelor aglomerate sunt doar câteva dintre metodele prin care putem să prevenim îmbolnăvirea. Totodată, igienizarea corectă a mâinilor este un alt aspect foarte important ce poate face diferența dintre o persoană sănătoasă și o persoană bolnavă.

,,Purtarea măștii rămâne cea mai importantă măsură de protecție. Totodată, testarea rapidă, la primele semne de boală, este o altă soluție importantă. Este bine să evităm zonele aglomerate, dar și contactul cu persoanele bolnave. Igienizarea mâinilor este alt aspect ce trebuie tratat cu seriozitate. Totodată, izolarea persoanelor ce prezintă o simptomatologie, până la aflarea unui diagnostic de certitudine este foarte importantă. Totodată, vaccinarea rămâne în continuare o recomandare utilă din partea cadrelor medicale", adaugă dr. Florin Roșu.

Virusul COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit foarte rapid. Pe teritoriul României, în anii 2020 și 2021, au fost înregistrate 1.813.823 de cazuri și 58.971 de decese.     

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite