Avertismentul ANPC înainte de 1 Mai - Mare atenție la ce puneți pe grătar

0
Publicat:

Pregătirile pentru 1 Mai sunt, cel mai probabil, pe ultima sută de metri, motiv pentru care reprezentanții ANPC ne avertizează să fim foarte atenți la ce cumpărăm. Câteva reguli simple, ne-ar putea scuti de o experiență neplăcută.

Avertismentul ANPC înainte de 1 Mai FOTO Shutterstock
Avertismentul ANPC înainte de 1 Mai FOTO Shutterstock

Minivacanța de 1 Mai reprezintă un motiv de bucurie pentru mai toți românii. Cu mic, cu mare, oamenii se adună, în general, pe la grătare, unde micii, cârnații și alte produse din carne sunt nelipsite.

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a vorbit însă despre riscurile la care ne putem expune, dacă nu suntem atenți la ce punem în coșul de cumpărături.

De asemenea, o atenție sporită ar trebui să acordăm și produselor pe care le servim la terasă. În acest sens, ANPC a transmis o serie de recomandări, pentru a avea zile tihnite, fără posibile neplăceri.

Modul de etichetare, depozitare și aspectul produselor

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, aspectul produsului este foarte important, atunci când cumpărăm carne tocată. Trebuie urmărit modul de etichetare, dar și locul de unde alegem să achiziționăm, este, de asemenea, un factor esențial.

Recomandările ANPC:

  • Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene.
  • Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
  • Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.
  • Nu cumpărați produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!
  • La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ne sfătuiește ca, în cazul în care petrecem ziua de 1 Mai în zone de agrement, să fim atenți la modul de expunere și comercializare a produselor alimentare. Astfel, pot fi observate unele indicii, care să ne conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate. Exemple ar fi:

  • existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, trebuie observat dacă vânzătorul este echipat corespunzător: poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Directorul ANPC ne avertizează să ne uităm de două ori și la prețul afișat la raft, deoarece sunt întâlnite cazuri în care acesta diferă de cel de pe bonul de casă.

Pentru a putea reclama calitatea/siguranța un produs, trebuie neapărat păstrat bonul de casă, drept probă.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite