CTP, atac la ÎPS Teodosie: „M-aș fi așteptat, mai degrabă, să interzică femeilor să se epileze pubian”

0
Publicat:

Cristian Tudor Popescu îl critică dur pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru postul impus credincioșilor. Gazetarul spune că rugăciunea și postul „nu pot fi folosite administrativ, pentru a satisface păcatul Trufiei, de care Îpîs e plin până-n albul ochilor”.

Cristian Tudor Popescu îl critică dur pe ÎPS Teodosie FOTO Adevărul
Cristian Tudor Popescu îl critică dur pe ÎPS Teodosie FOTO Adevărul

Într-o postare pe pagina sa de socializare, jurnalistul vorbește despre circulara cu postul a ÎPS Teodosie, dar și despre faptul că bărbații trebuie să poarte barbă, așa cum a anunțat prelatul. Mai mult decât atât, Popescu precizează că Arhiepiscopul Tomisului comite un păcat grav.

„Teodosie a dat o circulară, ca de la județeana de partid, cum că toți credincioșii săi trebuie să se roage și să țină post în săptămână de dulce, ca să fie făcut el mitropolit de către Sfântul Sinod, că în arhiepiscopie nu-i mai încape coada. Lăsând la o parte celelalte motive pentru care e judecat azi de Sf. Sinod, această blasfemie ar fi de-ajuns ca să fie dat afară din BOR. Rugăciunea și postul sunt indisolubil legate de credința creștină. Aparțin lui Iisus Christos. Nu pot fi folosite administrativ, pentru a satisface păcatul Trufiei, de care Îpîs e plin până-n albul ochilor. O să creadă toți enoriașii săi mai tare și mai fierbinte în Iisus dacă vor fi mitropolitani în loc de arhiepiscopiști? Destui dintre ei, nu.

Porunca lui Teodosie mai înseamnă și alt păcat grav. Acela de Simonie: trafic cu lucruri considerate de Biserică drept bunuri spirituale, trafic cu obiecte sfinte, sau cu funcții ecleziastice. Se pedepsește cu excomunicarea, caterisirea. Ultimul răcnet: Teodosie îi obligă pe bărbați să-și lase barbă, adică să fie asemenea Mântuitorului. Dar Iisus purta părul lung, cum rezultă din toate icoanele și picturile. De ce nu ne cere Îpîs să ne lăsăm și plete? De altfel, mă mir că se ia de bărbați. M-aș fi așteptat, mai degrabă, să interzică femeilor să se epileze pubian”, scrie jurnalistul. 

IPS Teodosie: „Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Barba ţine de bărbăţie” VIDEO

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, consideră că bărbații trebuie să poarte barbă, spunând că aceasta ține de bărbăție.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat marţi seara, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe. „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe“, a spus IPS Teodosie.

Din punctul de vedere al ierarhului Tomisului, bărbații trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. „Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite